Hava Durumu

Bursa'da işsizlik yok iş beğenmeme sorunu var

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2017 04:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2017 04:45

Toplumumuzda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına katkı sağlamak amacıyla her yıl 16-21 Mayıs tarihlerinde kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle dün biz de güne Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nde başladık.
Esnafından işadamına, emekçisinden emeklisine herkesin bir şekilde yolunun düştüğü bu önemli kurumun İl Müdürü Erhan Karaca, kentimizde son bir yılda yapılan çok sayıdaki çalışmaları sinevizyon eşliğinde bizlere aktardı.
Karaca'nın rakamlar üzerinden anlatımının detaylarını haber sayfalarında bulabileceğiniz için detaya girmeyip ilgimi çeken iki hususu aktarmak istiyorum.
Kayıt dışı istihdama neden olan pek çok etkenden bir tanesi de bazı işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülükleri konusunda yeterince bilgiye sahip olmamalarıymış.
Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenin hak ve yükümlülüklerini anlatan rehberlik anlayışını esas alan bir yöntemle kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktaymış.
Kurumun amacının işverene ceza yazmak olmadığı gibi sosyal güvenliğin önemini, kayıt dışı istihdamın dezavantajlarını, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgilerin aktarılmaya çalışılıyor olması gösteriliyor.
Geçmişte esnafın, işverenin korkulu rüyası haline gelen kurumun, şimdi ise vatandaşın en zor anında kurtarıcısı oluyor.
Müdür Bey'in vurgu yaptığı gibi yeter ki toplum olarak sosyal güvenlik bilincine sahip olabilelim.
Dünkü toplantıya ilişkin diğer bir hususta, "Bursa'da işsizlik yok, iş beğenmeme sorunu var" diyen Erhan Karaca, hiç de haksız sayılmaz.
Çünkü kentimizde bugün itibarıyla işçi çalıştıran 77 bin işyerinde 950 bin kişi istihdam edilmektedir.
Kurumun, "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" temasıyla yıl sonunda 1 milyon kişi hedefine ulaşıldığında Bursa'nın nüfusuna oranla her üç kişiden birinin istihdam edileceği tahmin ediliyor.

488 bin emekli yaşıyor

Bursa Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre kentimizde yaşamını sürdüren emekli yurttaşımızın sayısı ise 488 binmiş.
İl Müdürü Erhan Karaca, her bir emeklinin iki çalışan tarafından finansa edildiğini söylüyor.
Bursa'da çalışanla emekli arasında oluşan açığın orantılı şekilde dengeye gelebilmesi için dört çalışanın bir emekliyi finanse etmesi gerekiyor.

Karacabey Boğazı sizi çağırıyor

Köşemden zaman zaman kentimizin keşfedilmeyi bekleyen bölgelerini gidip görmeniz adına sizlere aktarmaya çalışıyorum.
Bugün de size mutlaka kendinize fırsat yaratıp denizin mavisiyle ormanın yeşilinin adeta öpüştüğü yer olan Karacabey Boğazı'nı gidip görmenizi tavsiye edeceğim.
Bursa'da orman ve denizin iç içe olduğu nadir yerlerden biridir burası.
Hele ki, haziran ayında giderseniz ıhlamur kokusu eşliğinde şehrin en uzun sahilinde bu güzellikleri yaşayabilirsiniz.
Karacabey Belediyesi'nin Yeniköy ve Kurşunlu mahallelerinde yaz sezonuna hazırlık amaçlı başlattığı bir dizi çalışma tamamlandığında, bölge bambaşka bir görünüme kavuşacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.