Hava Durumu

Bu da Büyük Sanayi Sitesi fiyaskosu

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2014 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2014 07:34
Adı gibi büyük hayallerle iki yıl önce Kestel’de yapımına başlanan 3 bin 700 işyerinin bulunacağı Bursa Büyük Sanayi Sitesi inşaatı aylardır durmuş durumda.
Şu ana kadar Mobilyacılar Sitesi olarak yapılan 125 işyerinden sadece 25 adedi satılmış diğerleri ise esnaf tarafından ilgi görmemiştir.
Bu durum karşısında TOKİ, sanayi sitesinin diğer ikinci etap çalışması için yapması gereken altyapı çalışmalarını şimdilik durdurmuş durumda.
Hatta inşaat yapımını üstlenen yüklenici firma olan Mercan İnşaat Limitet Şirketi, şantiyesindeki tüm araç ve gereçlerini buradan çoktan başka bir yere taşımış bile.
Anımsanacağı gibi TOKİ’nin yapımını üstlendiği Bursa Büyük Sanayi Sitesi’nin buraya yapılmasına başta bölge halkı ve çevreciler karşı çıkmış konu günlerce kamuoyunda tartışılmıştı.
Tepkilere rağmen yer sahiplerinden satın alınan 51 bin metrekarelik alana 2011 Mayıs’ında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın temelini atmasıyla yapımına başlanan 3 bin 700 dükkanı içeren ve şu ana kadar 125 tanesi tamamlanmasına rağmen üyelerden işyerlerine rağbet yok.
Bu durum karşısında TOKİ, sanayi sitesinin ikinci etap çalışması için yapması gereken altyapı çalışmalarını durdurmuş durumda.
İnşaatı tamamlanıp Kestel Belediyesi’nce ruhsatlandırılan 125 işyerinin tamamının satışının gerçekleşmemesi halinde TOKİ diğer işyerlerinin yapımına başlamamakta kararlı görünüyor.
Dükkanların metrekare fiyatlarının açıklanandan daha yüksek oluşundan dolayı üyelerin ilgi göstermediği sanayi sitesinin bu durumda tamamlanabilmesi zor gibi görünüyor.
Nitekim;
TOKİ’nin bundan böyle para kazanmayacağı hiçbir yere yatırım yapmama kararına sanayi sitesi üyelerinin de dükkanlara ilgi göstermemesi eklenince proje daha birinci etapta takılıp kalmıştır.
Daha önce de yazılarımızda da aktardığımız üzere gelişmeler gösteriyor ki, BESOB Kestel Büyük Sanayi Sitesi’nin tam anlamıyla faaliyete geçmesi bu durumda kısa ya da orta vadede olacak bir iş değil.
Zaten bölge halkının da buraya yapılmasını istemediği BESOB Büyük Sanayi Sitesi arazisine başka neler yapılmaz ki…
Hazır TOKİ tarafından satın alınmış 51 bin metrekarelik bu araziye proje değişikliğiyle şehir hastanesi niçin olmasın...
Yer sorunu yaşanan hastane için burası mükemmel…
Ya da üçüncü etap için yer arayışında olan Kestel Belediyesi’nin toplu konut projesi TOKİ işbirliğiyle burada yapılarak değerlendirilebilir.
Böylece TOKİ, sanayi sitesi yapmak için arsa sahiplerine ödediği paralarını yapacağı konutlar sayesinde sanayi dükkanlarından daha kolay ve daha çabuk satarak yatırımını kazanca çevirebilir.
Burada Büyük Sanayi Sitesi’nin yapım inşaatının niçin bir yıldır devam etmediği şeklindeki sorumuza BESOB Başkanı Arif Tak’ın yanıtı ise şöyle oldu;
“TOKİ’nin sanayi sitesinin diğer etap inşaatları için ihaleye çıkmasını bekliyoruz” 
Başkan Tak’ın çok da tatmin edici olmayan bu gerekçesinin neticesini bekleyip göreceğiz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.