Hava Durumu

Bu çalışma her belediyeye örnek olmalıdır

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2016 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 07:15
Hep söylüyoruz, ülke olarak Avrupa’dan eksiğimiz değil fazlamız vardır.
Bu farkı fark edebilmek için imkanları bizden daha az olan ülkelerin nasıl da önümüze geçebildiklerini merak etmek gerekir.
Bunu yapan Büyükorhan Belediyesi’nin Almanya’daki güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan sistemi yerinde inceleyerek aynı şekilde ilçelerine de kurulması konusundaki gayretleri sonuç vermiş.
Bursa’da belediye anlamında bir ilki gerçekleştirerek tamamı kredi alınıp altı yıl içinde de kendisini amorti edecek şekilde kurulacak güneş enerji santralıyla kendi elektriğini kendi üretip kalanını da satarak gelir elde edebilecekleri proje onaylandı.
Almanya’da güneş enerjisi santralı kurulumu yapan firmayla bir süredir iletişim sağlayan Büyükorhan Belediyesi, Yayla Kent adını vererek kurduğu şirket üzerinden firmayla anlaşma yaptı.
İlçenin Cuma Pazarı bölgesinde belirlenen 19 dönümlük alana önümüzdeki günlerde Almanya’dan gelecek firma tarafından güneş enerjisi panellerinin montajına başlanacak.
Dört ay sonra da sistem enerji üretmeye başlayacak.
Bu iş için Büyükorhan Belediyesi’nin cebinden tek bir kuruş çıkmayacak.
Yatırımın öz sermayesi Allah vergisi güneş ışınları…
Bir diğeri de yine Allah’ın verdiği aklımızı kullanabilmektir.
Peki ya bunun için Büyükorhan Belediyesi ne yapmış?
Amerika’yı yeniden keşfetmediğine göre Avrupa’da 50 yıldır kullanılan bir sistemin ilçelerine getirilmesini sağlamış.
Meseleye kentimizin gelişmişlikte en geri kalmış ilçesi olarak Büyükorhan açısından baktığımızda işin ciddiyetini daha iyi kavrayabiliriz.
Çünkü Büyükorhan bu sayede tarihinde ilk defa gelir sağlayacak bir projeyi hayata geçirmiş olacak.
Görüştüğümüz Yayla Kent Şirketi Genel Müdürü olan Sadettin Çalı, 3.5 milyon lira tutarında krediyle kurulacak enerji santralının 6 yıl içinde kendisini amorti edeceğini ve 25 yıl kullanım ömrü olduğunu belirtiyor.
Güneş enerjisi santralı sayesinde ilk etapta ayda 50 bin liraya tekabül edecek enerjinin, 25 bin lirası kredi borcu için diğer 25 bin liralık gelirinin de kar amaçlı olacağını söyleyen Sadettin Çalı, santralın yaz aylarında enerji üretimine başlayacağını ifade ediyor.
Siz yeter ki, ülkemizin dışa bağımlı enerji ihtiyacı açığını azaltacak yenilenebilir enerji üretecek tesis kurmak isteyin.
Bu konuda devlet her türlü kolaylığın önünü açıyor.
Nedeni ise, son yıllarda enerji üretiminin ekonomik ve çevreye duyarlı olunmasına teşviklerin geliştirilmesiyle birlikte ülkemizin cari açığının enerji ve doğalgaza endeksli olmasıdır.
Büyükorhan Belediyesi’nin bu başarısı mutlaka diğer belediyelerimizce örnek alınmalıdır.

Genç beyinlere bilimsel destek


Gürsu Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sağlayacağı desteklerle gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalar sayesinde genç beyinlerin üretim yapmaya yönlendirilmesi amaçlanıyor.
İlköğretim son sınıf öğrencileri bünyesinde yapılacak eğitimler kapsamında kodlama eğitimi, robot çalışmaları, portakallarla piyano yapma, alarm sistemleri gibi bilimsel çalışmalar yaptırılacak.

Çiftçi malları korunuyor


İnegöl Çiftçi Malları Koruma Meclisi, Başkan Selahattin Dumanlar ve meclis üyeleriyle birlikte İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etmişler.
Ziyarette özellikle İnegöl tarımının marka değer taşıması için neler yapılması gerektiği ile çiftçi malları koruma meclisinin işlevselliğinin artırılması noktasında atılması gereken adımlar öne çıkmış.

Şimdi Karacabey’de fuar zamanı


Karacabey, dün başlayan ve bu yıl 5’incisi düzenlenen Türkiye’nin önde gelen gıda, tarım ve hayvancılık firmalarının, en son teknoloji ile geliştirmiş oldukları ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunacağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor.
Türkiye’nin uluslararası ses getiren birbirinden farklı teknolojik yeniliklerle donatılmış, yeni konseptlere sahip ürünlerinin ilk kez sergileneceği fuar 20 Mart Pazar gününe kadar açık kalacağını hatırlatmış olalım.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.