Hava Durumu

Başkanlar sanayiciyi insafa davet ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2015 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2015 07:09
Karacabey’deki salça fabrikalar tarafından sözleşmeli olarak ektirilen domatesin durumu da içler acısı.
Kilosu 25 kuruşa ektirilen domates, serbest piyasa düşük olduğundan dolayı fabrikalar tarafından alınmak istenmiyor, taahhütler düşürülüyor, sözleşmeler iptal ediliyor.
Serbest domatesin fiyat yaptığı yıllarda, taahhütlü domatesini getirmeyen çiftçiyi icraya veren fabrikalar, şimdi ise 25 kuruşa taahhütlü olarak ektirdiği domatesi almak yerine, 13-14 kuruşa serbest piyasadan domates alıyor.
Çok iyi hatırlıyorum, yıllar önceydi.
Domates üreticileri bugünkü gibi yaşadıkları sıkıntılarını dile getirmek için tonlarca domatesi Karacabey-Bandırma yo-luna dökmüş ve ulaşımın bir süre aksamasına neden olmuşlardı.
Bugün yine aynı sorunla karşı karşıya kalan domates üreticileri adeta isyan ediyor.
Domatesin üretim maliyetinin altında fiyat politikası uygulama konusunda söz birliği yapan salça fabrikaları bu tutumu karşısında belediye başkanları da karşı atağa geçti.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, bu konuda yardım istediği Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’dan destek sözü alınca iki başkan birlikte güç birliği oluşturma kararı almışlar.
Başkanlar, bölge üreticisi için önemli geçim kaynağı olan salçalık domatesi düşük fiyatta almakta ısrar eden fabrikalara, “Sanayiciyi insafa davet ediyoruz” sözleriyle başlayan ortak bir bildiri hazırlamışlar.
İmza altına alıp kamuoyuyla da paylaşılan bildiri de, sanayici ve üreticinin karşılıklı menfaatleri koruma altına alınması, bugün yaşanan ve yaşanması muhtemel olumsuzlukların ortadan kaldırılması için herkesin payına düşeni yerine getirmesi yönünde çağrı yapılıyor.
Özkan ve Erdem’in bildirisinde Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, MKP Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Ziraat Odası Genel Sekreteri İsa Coşkunsoy, AK Parti Temsilcisi Hakan Pullu, CHP Temsilcisi Murat Coşan, MHP Temsilcisi Ferruh Artan ile çiftçi temsilcileri Faruk Çakır ile Erdem İşcan’ın imzası yer alıyor.
Ayrıca Karacabey Belediyesi’nce ilçenin belirli noktalarındaki reklam panolarından domatesi konu alan duyurular yapılıyor.
“Sürdürülebilir Tarım Tek Taraflı Olmaz” vurgusu yapılan duyuruların devamında ise:
“Sanayiciyi insafa davet ediyoruz. Domates Karacabey’in marka değerleri arasındadır. Domatesi ve üreticisini koruyalım” mesajına yer veriliyor.

İNEGÖL'DE SUÇ ORANI DÜŞMÜŞ

Umarız hep böyle olur.
Çünkü, istihdamın bir hayli yüksek olduğu il-çeye haliyle son yıllarda müthiş bir göç akımı yaşandı.
Nüfusu 270 binlere ulaşan İnegöl’de asayiş olaylarında da ciddi artış gözlenmişti.
Vahşi cinayetlerin ardı ardına işlendiği ilçede, uyuşturucu kullanımı da yüksekti.
Milletvekili Hüseyin Şahin’in bu yönde hazırladığı raporu dikkate alan İçişleri Bakanlığı, İnegöl’e organize suç örgütleriyle mücadele edilebilmesi için KOM’u kurmuştu.
Geçenlerde İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, açıklama yapmış.
İnegöl´de geçen yılın ilk 8 ayına oranla, 2015 yılı ilk 8 ayında adli olaylarda gözle görülür düşüş olduğunu söylemiş.
Bu duruma hem şaşırdım hem sevindim…
Şaşırmama sebep, daha önceki yıllarda yapılan benzer açıklamalarda her yıl ortalama yüzde 10 civarında suç oranında artış olduğunu ifade edilirdi.
Sevinmeme sebep ise, bu oranın düşmesiyle Bursa’nın Adana’sı benzetmesinin artık İnegöl için yapılamayacak olmasıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.