Hava Durumu

Yunanistan’ın Robin Hood’u

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2015 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 08:23
Bugün sadece Yunanistan değil Avrupa Birliği, küresel piyasalar açısından son derece kritik bir seçim yapılıyor.
Hala iflasın eşiğinde duran komşumuz Yunanistan, Erken Genel Seçimler için sandık başına gidecek. Hâlihazırda sadece Avrupa Birliği’ne 140 milyar Euro borçlu olan Yunanistan’ın, son yılların en ilginç seçim sonuçlarıyla karşı karşıya kalması muhtemel… 
Birkaç yıl öncesine kadar potansiyeli yeterince anlaşılamayan radikal sol akımın öncüsü Syriza Partisi’nin lideri Alexsiz Tsiparas’ın sandıktan zaferle çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. “Zenginden alıp fakire vereceğim” vaadiyle Yunanistan’ın Robin Hood’u olarak nitelendirilen Tsiparas’ın zaferi, sadece ülkedeki dengeleri değiştirmeyecek.
Uzun süredir, iktidardaki Başbakan Antonis Samarras liderliğindeki muhafazakâr Yeni Demokrasi Hareketi’ne soğuk terler döktüren bu karizmatik lider, Avrupa Birliği’nin genlerini bozabilecek potansiyelde uygulamalara imza atabilir.

EURO KRİZİ DERİNLEŞEBİLİR

Samarras-Tsiparas düellosunun galibi, muhtemelen kıl payı belli olacak. Syriza liderinin tek başına iktidar olacak bir sonuç alması çok uzak bir ihtimal. Ufukta koalisyon hükümeti görünüyor.
Eğer Tsiparas zaferini ilan ederse süregelen Euro krizi iyice derinleşebilir. Her ne kadar Tsiparas’ın Euro Bölgesi’nden çıkıp Drahmi’ye döneceği konuşulsa da ekonomik gerçekler bunun pek de mümkün olmayacağını gösteriyor. Böylesine bir radikal adım atılması, Yunanistan ekonomisini uçuruma doğru hızla sürükleyebilir.
Küresel piyasaların bugün itibariyle fotoğrafını çektiğimizde Euro’nun iyiden iyiye eridiğini görüyoruz. 1,12’nin altına inerek dolar karşısında son 11 yılın en dip noktasına ulaşan Euro’nun Yunanistan’daki seçim sonuçlarıyla birlikte frenlenmesi çok güç bir hızda düşüşü muhtemel.
Euro Bölgesi’nin bugüne kadar katettiği mesafe ve küresel ekonomik gerçekler ışığındaki tartışılır performansı Yunanistan’daki seçimi daha da önemli hale getirdi.
Batı Trakya Türkleri açısından da son derece önemli bir seçimle karşı karşıyayız. Azınlık politikaları noktasında ciddi sıkıntılarla baş etmeye çalışan Batı Trakya Türklerinin seçimden beklentisi 4 milletvekili çıkarmak. Türkiye’den otobüslerle de seçmenlerin gittiği Yunanistan’daki seçimde Syriza’nın alacağı oy oranı ve Türk milletvekillerinin sayısını iyi okumak lazım.

İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.