Hava Durumu

Yenileceğin savaşa girme

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2017 04:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2017 04:55

Henüz 13 yaşındayken haber bültenlerinde izlediğim Kardak krizinin görüntüleri, dün gibi aklımda. Patlak verdikten sonra sinema ve kitap dünyasında da geniş yankı yaratan Kardak krizinin sürdüğü günlerde "Türkiye'ye savaş açılması diye bir şey olabilir mi" sorusu aklıma gelmişti.
Buna cesareti olabilecek herhangi bir ülkenin olmadığına kanaat getirmiş ve Kardak krizinin Türkiye'ye hiçbir şey kaybettirmeyeceğini düşünmüştüm. Öyle de oldu...
Aradan geçen 21 yılda Türkiye ile Yunanistan arasında nice dostluk köprüleri kuruldu. O köprüler, birkaç dakika içinde verilen kararlarla alaşağı da edildi. Tatil cenneti Muğla Bodrum'a sadece birkaç mil uzakta bulunan bu kayalık üzerinden dillendirilen hamaset sözcükleri, Ege'nin sularına gömüldü.
Dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Pangalos'un yıllar sonra yaptığı itiraflar, Kardak krizinden Türkiye'nin kayıpla çıkmadığı gibi Yunan tarafının hezimete uğradığını gözler önüne seriyor.
Ne demişti Pangalos? "Türklerin gücü, bizden tabii ki çok üstündü. Eğer savaş olsaydı bizim tarafımızda analar ağlayacaktı" demişti deneyimli diplomat... Bu sözlerin üstüne ne kadar konuşulsa boş.
Ama asıl soru şu? Hezimete uğrayacaklarına adları gibi emin olanlar, neden savaş tamtamlarını çalar? Çünkü savaşla hiçbir şey elde edemeyeceği için en azından kuru gürültüyle karşı taraftan bir şeyler koparmanın derdindedirler. Ne acıdır ki kaybetmeye mahkumdurlar...
Bir bakan düşünün ki, arada sadece birkaç mil mesafe olan komşu ülkenin hassasiyet gösterdiği bir konuda yaptığı çıkışlar için 'Kovboy hareketleri' benzetmesi yapsın! Söz konusu kişi Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos...
Ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkış için savunma bütçesini sonunu getiremeyeceği bir yolda çarçur etmemeye odaklanması gereken Kammenos, bırakın diplomasiyi devlet adamı saygınlığı anlamında da tam bir nezaketsizlik ve hadsizlik örneğidir. Kammenos, Kardak krizinin kronolojisine bakıp geçmişten dersler çıkarması halinde hangi çizgide durması gerektiğinin de farkına varacaktır sanırım... Çizgiyi bilmek çok önemli!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.