Hava Durumu

Ya Mısır patlarsa?

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2015 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2015 08:36
Son dönemde Ortadoğu menşeli gelişmeler daha da önem kazanıyor. Suriye’de dün ABD Ordusu’nun Özel Harekât ekiplerinin düzenlediği ve ‘Terör örgütü IŞİD’e ağır darbe’ olarak basının geçtiği özel operasyonun yankısı geniş olacaktır. ABD Ordusu’nun ‘Cumartesi’ bombası, sadece düştüğü yerde yankılanmayacak.
Bölgenin, -sadece Suriye ile sınırlı değil- IŞİD odaklı daha çok sansasyonel gelişmeye tanıklık edeceğimiz kesin. Dolayısıyla kaygan zemindeki bölgenin omuriliğinde pek çok kırılma, kaçınılmaz olacak. Kırılmalar birbirini tetikledikçe ‘felç’ olasılığı da can sıkacak. Bölgedeki kırılmalardan doğal olarak bugüne kadar olduğu gibi Türkiye de pek çok açıdan etkilenecek.
Suriye’deki ‘özel’ operasyon konuşulduğu saatlerde ABD Başkanı Özel Temsilcisi General John Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk’ün IŞİD ile yürütülen işbirliği konusunda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Ankara’da sürpriz bir görüşmeye imza attığı yönündeki haber de dikkati çekiciydi. Peşi sıra sınır ihlali gerekçesiyle Suriye’ye ait bir hava aracının Türk savaş uçakları tarafından vurulması da çarpıcı bir gelişme oldu.

MURSİ’YE İDAM ŞOKU

Dün en çarpıcı gelişmelerden biri de Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında ‘devlet sırlarını sızdırdığı’ gerekçesiyle verilen idam kararı oldu. Müslüman Kardeşler’in ‘iktidar’ hayalini gerçeğe dönüştüren ancak çok çarpıcı gelişmeler zinciriyle askeri darbeyle 2 yıl önce devrilen Mursi’nin yargılanma süreci uluslararası hukuk çevrelerinde tepki gördü.
106’sı firari ve 25’i tutuklu 131 sanığın, 25 Ocak 2011’de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, ‘11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla’ suçlandığı davada idama mahkûm edilen Mursi’nin idam cezası infaz edilirse tam bir kaos yaşanır.
Mursi hakkındaki idam kararı, sadece bir kişinin cezalandırılması olarak algılanmayacak ve Mısır’ın bölünmesine kadar çok uç senaryolar gerçeğe dönüşebilecektir. Bu noktada Ankara’yla kötü ilişkileri olan mevcut Kahire Yönetimi’nin nasıl adımlar a-tacağı ve ABD Yönetimi’nin nasıl bir tepki göstereceği çok önemli. Her ne kadar Mursi için gözler, son sözü söyleyecek olan Müftülük’te olsa da sonun başlangıcı niteliğindeki bu gelişmenin frenlenememesi halinde bölgesel büyük bir yangının fitili ateşlenebilir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.