Hava Durumu

Trump'ın duvarları

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2017 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2017 07:39

Eşinin suratını asmasından tutun da korumasının takma kol taktığı iddiasına kadar ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın koltuğuna oturur oturmaz attığı imzalar, yaptığı açıklamalar bomba etkisi yarattı. Bunlar, daha Trump'ın ilk haftasından yansıyanlardı... Öyle görünüyor ki hem politik gazeteler hem de magazin yayınları, Trump'ın görev süresi boyunca malzeme konusunda sıkıntı yaşamayacak.
Donald Trump, bir anlamda 'sözünün eri' olduğunu göstermek için en kritik konularda ilk imzalarını attı. İkinci bir emre kadar ABD'ye Suriyeli mülteci alımını durdurdu. Bu ilk etapta ne anlama geliyor? ABD'ye gidemeyen kitleler, yeni bir rota çizmek zorunda kalacak. Bu da "Nasıl olsa ABD'nin kapıları ardına kadar açık" diyen batıdaki birçok ülkenin lideri için karabasan demek. ABD gibi mülteci akınının en yoğun olduğu bir ülkenin kapıları kapatması, mülteci krizinin yayıldığı ülke sayısının daha da artması ve sorunların çığ gibi büyümesi anlamına geliyor.
Barack Obama döneminde yapılmayan pek çok şeyi hayata geçirme konusunda kararlı ve bir o kadar da inatçı görünen Trump'ın, başkanlık serüveninin ilk günlerinde çok tedirgin bir görüntüde olmadığı söylenebilir. Oldukça kararlı bir imaj sergileyen Trump'ın peş peşe imza attığı kararlar ülke genelinde devam eden protesto gösterilerinin arkasının geleceğini işaret ediyor adeta.
Ünlü ya da ünsüz kendisine yönelik ithamları daha da ağır sözlerle yanıtlayan Trump'ın tartışmaların da etkisiyle farklı bir ikona dönüştüğünü söylemek mümkün.
Yıllar önce Berlin Duvarı'nın yıkılması, uluslararası arenada güç dengelerinin üzerine oturduğu zemini allak bullak etmişti. Dünya, artık eski dünya değildi. O yıkılan duvarın altında kalan devletler olduğu gibi adeta küllerinden doğarak sivrilen ülkeler de oldu.
Modern zamana ise Trump'ın öreceği fiziki ya da fiziki olmayan duvarlar damga vuracak gibi. Daha Beyaz Saray'daki ilk saatlerinde Meksika sınırına duvar örülmesi için düğmeye basan Trump, komşuyla neredeyse savaşın eşiğine gelmeyi başardı. Hemen ardından Suriyeli mülteci akınının önüne fiziki olmayan bir duvar ördü ve geçişleri dondurdu. Trump, İran'ın da olduğu 7 ülkeden göçmen akışını durdurarak büyük tepki çekti.
Trump'a yöneltilen en önemli eleştiri noktası, bu tür hamlelerle ABD'nin nasıl bir süper güç olacağı şeklinde. Yani kendi içine kapanan, daha da bencilleşen bir ülkenin nasıl bir uluslararası liderlik yapacağı duvarlarla birlikte daha fazla tartışılmalı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.