Hava Durumu

Suriye trafiği hızlanacak

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2015 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2015 07:12
Yanı başımızda iç savaşın giderek yoğunlaştığı Suriye’deki kaos, diplomatik anlamda artık daha fazla konuşulur hale geldi. Meselenin diplomasi masasında enine boyuna değerlendirilmeye başlanması, pek çok çevrede sevindirici bir durum olarak nitelendiriliyor.
Son olarak Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan Suriye toplantısı, sonuç noktasında tatmin edici olmasa da önemli bir gelişme olarak kaydedilmeli. Zira uluslararası platformlarda bugüne kadar Suriye konusunda bırakın masaya oturulmasını telefon görüşmeleri bile adamakıllı yapılmıyordu.
Diyalog kanallarının resmi görüşmelerle açılması yönündeki çabanın kısa sürede meyve vermesi, ihtimal dâhilinde gözükmüyor. Ancak bundan sonraki sürecin daha az sancılı şekilde atlatılması anlamında cesaret belirtisi taşıdığını belirtmekte de fayda var.
Viyana’daki Suriye zirvesinde taraflara ‘şiddete son’ çağrısı yapılmasına karşın Şam rejiminin geleceği konusunda anlaşmaya varamaması, sürpriz değil. Türkiye’nin de aralarında olduğu 17 ülkenin oturduğu masadaki görüşmede Birleşmiş Milletler’e daha fazla rol biçildiği sonucu ön plana çıkıyor.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM AÇMAZI

KKTC’nin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını Türkiye tarafından giderecek Su Temin Projesi’nin geçtiğimiz günlerde hayata geçmesinin ardından Kıbrıs’taki müzakere süreci de ilginç gelişmelere gebe hale geldi.
Cuma günü iki tarafın liderleri arasında yapılan görüşme sonrası BM’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin yaptığı “Bu süreç, liderlerin daha çok doğrudan müdahil olacağı bir süreç. Çözüm sonrası ticareti kolaylaştırıcı önemli unsurlardan sayılan gıda güvenliği, bitki sağlığı ve veterinerlikle ilgili düzenlemeler konusunda çalışmalar yapılmaya başlandı” açıklaması çok önemli.
Su temini projesiyle müzakere masasında eli güçlenen KKTC’nin Rum tarafının masada çözümsüzlüğü dayatma yönündeki direncini kırmayı başardığı anlaşılıyor. Umarız, süreç KKTC ve Türkiye’yi uluslararası arenada çok daha güçlü bir düzleme nakleder…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.