Hava Durumu

Suriye’de bilek güreşi

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2015 00:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2015 00:30
Hafta içinde dünya gündemine damgasını vuran en önemli olay, Rus savaş uçaklarının ilk kez Suriye’de resmi olarak da teyit edilecek şekilde operasyonlar düzenlemesiydi. Daha önce de Rusya’nın benzer operasyonlar yaptığı iddia edildi ancak hiçbiri teyit edilmemişti.
Rusya’nın son hamlesi, gizli bir harekâttan öte adeta bir meydan okumaya dönüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı Birleşmiş Milletler’de gerçekleşen ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşme çok konuşuldu. Anlaşılan o ki Washington ile Kremlin arasında Suriye konusunda beklendiği gibi bir uzlaşma, bu zirvede sağlanamayınca Putin de operasyon için düğmeye bastı.
Esasında uzun süredir Rusya’nın bir operasyon hazırlığı vardı. Uygun bir zamanın kollandığı ifade ediliyordu. Henüz BM’deki zirvenin ateşi sönmeden Suriye’de yanan operasyon ateşi, ABD’yi fazlasıyla rahatsız etti. Obama başta olmak üzere tepkiler, giderek sertleşiyor. Türkiye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarıyla Rusya’nın hamlesine tepkili olduğunu gözler önüne serdi.
Şimdilik durum beklenenden sakin görünüyor. Sivilleri vurduğu gerekçesiyle eleştirilen Rusya’nın “Sadece IŞİD hedef alındı” açıklaması, ne Washington’u ne de Ankara’yı tatmin etti. 

ABD-RUSYA ÇATIŞMASI…

Kremlin’in Suriye’deki operasyon çemberini daha da genişletmesi çok farklı tepkileri beraberinde getirebilir.
Suriye’de gerçekleşebilecek ABD-Rusya çatışması, büyük ses getirir. Böyle bir çatışma, Suriye’deki durumu daha da kötüleştireceği gibi bölgesel istikrarsızlık yangınına da bidonlar dolusu benzin dökecek. Ülkemizi hem güvenlik açısından hem de yeni bir sığınmacı akını açısından olumsuz gelişmelerle karşı karşıya bırakacak.
Herhangi bir küresel gelişmenin sadece meydana geldiği alanda etkili olduğu dönemler artık çok geride kaldı. Döviz ve altın piyasaları ile petrol fiyatlarının birebir güvenlik endişeleriyle şekillendiği bir zamanda yaşıyoruz. Dolayısıyla finansal ve yapısal krizlerle boğuşan Avrupa’yı bile titreten Suriye’de önümüzdeki birkaç haftada yaşanacaklar gelecek 10 yıla damga vuracak potansiyelde. İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.