Hava Durumu

Sultanahmet diplomasisi

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2014 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2014 08:26
Papa ya da ABD Başkanı’nın Türkiye ziyaretleri her zaman çok büyük ilgi çekmiştir. Papa 16. Benedikt’in 2006’da yaptığı ziyaretten hafızamda kalan ilk sıradaki görüntü, Sultanahmet Camisi’nde İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı yaptığı dua olarak kalmıştır.
ABD Başkanı Barack Obama’nın 2009’daki Türkiye ziyareti sırasında dönemin Başbakan’ı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yine aynı camide verdiği görüntü ve mesaj önemliydi.
Hem 2006 hem de 2009, dinlerarası gerilimlerin şiddet olaylarına dönüştüğü ve Doğu-Batı ayrımının derinleşme sürecinin hızlandığı yıllardı. Bugün de öyle…
Mescid-i Aksa ve dolayısıyla İsrail-Filistin gerilimi üzerinden süregelen sıkıntılar hala kan döküyor ve ne yazık ki daha da çok dökecek. Mescid-i Aksa krizi sonrası İsrail ve Filistin’in yanı sıra İslam ülkeleriyle İsrail ve müttefiklerinin de zaten açık olan arasını iyice açtı. Irak, Suriye, Lübnan ve Mısır’da sadece Sünni-Şii-Ezidi değil Müslüman-Hıristiyan çatışması canlar yakıyor. Bu gidişatı durduracak ne bir uluslararası platform ne de bir hareket var.
PAPA’NIN VERDİĞİ MESAJLAR
Böylesine kötü bir tablo içinde Papa Francis’in Türkiye ziyareti, çok büyük önem taşıyor.
Öncekilerden farklı bir tablo çizen Papa’nın Ankara ve İstanbul’da verdiği görüntülerden ortaya çıkan ana mesaj, dinlerarası diyalog oldu. Zira dün İstanbul’da ilk olarak Sultanahmet Camisi’ne gitmesi küresel anlamlar içeriyor. Tıpkı selefi olan Papa 16. Benedikt gibi kıbleye dönüp saygısını ifade etmesi, İslamiyet-Hıristiyanlık uzlaşısı için unutulmayacak bir jest olarak kayıtlara geçti.
 İlk gün de Papa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme sonrası ‘önyargıların üstesinden gelinmesi’ yönündeki mesajları dünyanın dört bir yanına gitti. Ancak mesajların uygulamaya dökülmesi noktasında tam adrese ulaştığını söylemek ne yazık ki zor…
Papa,  herhangi bir Müslüman ülkesini ziyaret etmedi. Sadece İslam dünyası değil; Ortadoğu, Asya ve Avrupa arasındaki kıskandıran konumuyla farkı ortada olan bir ülkeyi ziyaret etti. Umarım, daha önceki yıllarda alınmak istenmeyen mesajlar, şer odakları üzerinde etkili olur ve idealist duygu ve düşünceler hayata geçer.
İyi pazarlar…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.