Hava Durumu

Rusya baharı başladı

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2017 05:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2017 05:05

Suriye sınırında hâlâ nasıl ve neden düşürüldüğü tartışılmaya devam edilen Rus jeti, sadece yere çakılmamış Türk-Rus ilişkilerinde canlı bomba etkisi yaratmıştı. Suriye'deki krizin ABD-Rusya ekseninde daha yoğun bir değişime uğradığı zamanda patlak veren uçak krizi, bölgenin gidişatı başta olmak üzere Türkiye ve Rusya ekonomisi üzerinde onarılması güç yaralar açtı.
Neyse ki krizin uzun yıllar devam etmesine müsaade edilmedi. Önce, diplomaside alışılageldiği gibi ilk etapta telefon diplomasisi trafiği yaşandı. Sonrasında bakanlık bürokratları düzeyinde ziyaretlerle buzlar iyiden iyiye erimeye başladı. En önemli adımlardan biri de Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya'ya yaptığı çıkarma oldu. O ziyaretin olduğu güne kadar 'temenni' seviyesinde kalan adımların somutlaştırılması sağlandı. Yıldırım'ın ziyareti sonrası Rusya'nın Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyen ambargoları tek tek kaldırmasıyla rahatlama başladı.
Ve son nokta... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Rusya'ya yaptığı ziyaret, normalleşme sürecini önemli bir doruk noktasına çıkardı. Suriye, terörle mücadelede ortak yaklaşım ve ekonomik kısıtlamaların tamamen kaldırılması üzerinde Ankara'nın talepleri bizzat Erdoğan tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletildi.
İşte bundan sonraki süreçte top, Rusya'nın sahasına geçmiş oldu. Ankara, normalleşme trenini dengeye getirmek için elinden geleni yaptığını herkese gösterdi. Bundan sonra Rusya'nın flaş adımlar atması bekleniyor. Uçak krizi patlak verdikten sonra zehir zemberek açıklamalar yapan iki liderin önceki gün kameralar karşısında sergiledikleri samimiyet, birçok başkentteki siyasiler tarafından altı çizilerek not edilmiştir...
Yaklaşık 2 yıla varan süreçte karşılıklı olarak ciddi ticari kayıplar yaşandı iki ülke arasında. Gerek Erdoğan-Putin zirvesinde, gerekse heyetler arası görüşmede bunu telafi etmek için neler yapılabileceği konusunda yol haritaları belirlendi.
Türkiye-Rusya normalleşme süreci, 'kırıcı' bir dönemin ardından hayata geçiriliyor. Buraya dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla hâlâ Ankara ile Kremlin arasında özellikle Suriye ve terörle ortak mücadele konularında bazı anlaşmazlıklar var. Ancak bu anlaşmazlıklar, bugüne kadar sağlıklı bir iletişim hattının olmamasıyla daha da çetrefilli hale geldi. Bugünden itibaren ekonomik bağların yeniden güçlen-dirilmesinin yaratacağı itici güçle Türkiye'nin bölgesinde atacağı adımlarda eli çok güçlü olacaktır. Çetin bir kışın ardından başlayan Türkiye-Rusya baharı, pek çok şeye gebe...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.