Hava Durumu

Rus ruleti

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2014 09:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 09:11
2015’e sayılı günler kala uluslararası arenada çarpıcı gelişmelere tanıklık ediyoruz. Bir yanda duraklama sürecine giren Rusya ekonomisi, diğer yanda ABD’nin Küba açılımı… Herhalde bu iki konudan daha çok geçen haftaya damgasını vuran bir gelişme yoktu. Küba açılımından çok daha geniş kitleleri ilgilendiren konu, Rusya ekonomisinin S.O.S vermesi oldu.
Rusya üzerinde dolaşan kara bulutlar sadece o coğrafyayı ilgilendirmiyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşe eşlik eden rublenin dolar karşısındaki değer kaybı, Kremlin’de moralleri altüst etmiş durumda.
Hafta içindeki yıllık basın toplantısında krize 2 yıl ömür biçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamaları, ‘bir şey olmaz’ şeklindeki genel algıyı tuz buz etti. 
TÜRKİYE DE ETKİLENİR…
Batı’nın Ukrayna ve dolayısıyla Kırım krizi üzerinden Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketleri hazırlığında olması meselenin daha da çetrefilli hale geleceğini gösteriyor. Ancak unutulmaması gereken, bütün bu olumsuz tablonun faturasını sadece Rusya’nın ödemeyeceği gerçeğidir.
Türkiye başta olmak üzere Rusya’nın ticari alanda pek çok partneri bulunuyor. Dolayısıyla tablo daha da kötü bir şekle girerse Bursa’nın da ihracattaki karnesi için iyi şeyler olmaz.
Alım gücü giderek düşen Ruslara karşı kısa bir zaman diliminde yeni pazarlar bulması deveye hendek atlatmaktan zor olacağı için üretici ve dolayısıyla tüketici bunların acı faturasını ödemek zorunda kalacak.
Diplomasi ve ekonomi, etle tırnak gibidir. Birini diğerinden ayrı düşünmek imkansızdır. Eğer amaç, Rusya’yı hem siyasi ve hem ekonomik yönden yalnızlaştırmaksa bu yalnızlık tek kişiden ibaret olmayacaktır. Rusya’yla bağlarından vazgeçmesi mümkün olmayan ülkeler, bu kriz çemberine ne yazık ki dahil olmak zorunda kalacaktır.
Son dönemde NATO ve Ukrayna odaklı krizler, Rusya’nın ekonomik açıdan toparlanmasını engelledi. Gidişat, pek hayra alamet değil. Rusya’nın yalnızlığı enerji açığını kapatmak için çaba sarf eden Türkiye için iyi bir durum olmayacaktır. Hayati bir enerji hattı üzerinde bulunan Türkiye’nin bu ekonomik görünümlü soğuk savaştan hasarsız çıkmasını düşünmek hayalden öte olmayacaktır.
İyi pazarlar
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.