Hava Durumu

Roket yağmuru ve Angela Merkel

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2016 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2016 08:15
Kilis, Suriye sınırında olan bir kentimiz. Suriye’deki iç savaşın en sıcak şekilde hissedildiği kent, burası… Hem askeri yığınağın en yoğun şekilde gerçekleştirildiği bir merkez, hem Suriye’den atılan roketlerin hedefinde olan bir kent, hem de sığınmacı kampları açısından kritik bir noktada…
Son dönemde Suriye tarafından atılan roketler nedeniyle Kilis’te ölenlerin sayısı 15’i buldu. Belki de siz bu yazıyı okurken yeni roketler de düşmüş olabilir. Bilanço, giderek artacak gibi görünüyor ne yazık ki… 
Sınırda güvenlik güçlerinin aldığı önlemlere her gün yenileri eklense de roket yağmurunun önüne geçilemiyor. Her roket düşmesi sonrasında misliyle karşılık verildiği açıklanıyor. Ancak Kilis’te oturanlar hem roket yağmuru hem de mülteci akını nedeniyle canlarından bezmiş durumdalar.
Bu tablo, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Suriye’ye sınır komşusu olan kentlerde de farklı değil. Suriye’den atılan roketlerin yanı sıra Suriyelilerin odağında yer aldıkları asayiş olayları nedeniyle adeta diken üstündeler.
Son dönemde artık doruk noktasına ulaşan roket yağmuru nedeniyle Kilis’te her türlü gösteri ve eylem yasaklandı. Sık sık sokağa dökülen bölge halkı, daha güvenli bir ortamda yaşamak istediklerini tüm dünyaya duyurmak istiyor.
Son saldırılarda ölenler arasında Suriyeliler olduğunu da hatırlatalım. Bu da Suriye’deki savaşın ‘iç savaş’ olmaktan çıktığını gözler önüne seriyor. Bir iç savaştan ziyade hem sınır bölgesi hem de kilometrelerce ötesine kadar mülteci sorunuyla sirayet edebilen bir kriz söz konusu.

ŞANSÖLYE’NİN ZİYARETİ…

Kilis odaklı gelişmeler, hem iç hem de dış politikanın gündemini belirlemeye devam edecek gibi. Dün Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yaptığı Türkiye ziyareti de bunun göstergesi. Merkel, 6 ay içinde 4’üncü kez Türkiye’ye ayak basmış oldu. Merkel’e Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın da eşlik etmesi önemli bir nokta.
Türkiye’yle bir ay önce sığınmacı akını ve vize serbestisi konusunda el sıkışan Avrupa Birliği’nin konuyu gündeminden çıkarmadığının kanıtı adeta bu ziyaret… 
“Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkeye hoş geldiniz” pankartıyla karşılanan Merkel’in kamplarda gördüğü manzaralardan çok etkilendiği gözlendi. Bilgisayar ekranı ya da televizyondan gördükleri krizle yüz yüze gelmeleri, bundan sonra atılması gereken cesur adımları tetikler diye umut ediyoruz. 
Kayıtlı 2,7 milyonun üzerinde Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’de mülteciler için şimdiye kadar harcanan paranın 20 milyar dolara yaklaştığı söyleniyor. Türkiye’ye 4 yılda 6 milyar Euro aktarılması sözünü veren Avrupa Birliği’nin taşın altına daha fazla elini koyması için Merkel’in ziyareti, dönüm noktası olabilir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.