Hava Durumu

Realite ve idealizm

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2015 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 08:31
İnsanoğlu varlığını sürdürdükçe ‘realite’ ve ‘idealizm’ kavramları şiddetli bir şekilde tartışılmaya devam edilecek. Sadece siyaset ya da diplomasi değil, ekonomide de sosyal konularda da bu tartışmanın ardı arkası kesilmeyecek.

Yunanistan’da sandıktan çıkan sonuçları biraz da bu düzlemde değerlendirmek yararlı olacak. Geçen haftaki yazımda Yunanistan Başbakanı olarak seçimden zaferle çıkan Aleksis Çipras için ‘Yunanistan’ın Robin Hood’u nitelemesinin yapıldığını dile getirmiştim.

Çok iyi biliyoruz ki söylemde cesur olmak yeterli olmuyor. İcraatta da cesur olmak, esas meselenin ta kendisi… 

Dini yemin etmeyerek üzerindeki ilgiyi daha da artıran Çipras, ilk somut adımını kamu varlıklarının özelleştirmesini durdurma kararıyla attı. Böylece en büyük vaatlerden birisi için düğmeye basılmış oldu. Bunun yanında devlet yönetiminde üst düzey kadrolarda eksilmeyle birlikte alt düzey kadroda artışın yaşanması başka bir önemli adım oldu.

ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR…

Çipras’ın önderlik ettiği koalisyon için asıl mücadele dönemi şimdi başlıyor. Kutlama heyecanı artık yerini uygulamada karşılaşılan sıkıntılarla nasıl baş edileceği yönündeki düşüncelere bıraktı. 

Çarpıcı bir kriz zaten patlak verdi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yarın Fransa’ya gidip ülkesinin yeni mali politikasını anlatması bekleniyordu. Ama ne hikmetse toplantı acilen düne alındı. Yunan bakanın Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile pek çok konuda ters düşmesinin ardından toplantının öne çekilmesi, sıkıntıların aciliyetini gözler önüne serdi.

Bir de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Yunanistan’ın 315 milyar Euro olan borcunun silinmesinin söz konusu olmadığını açıklaması, AB-Yunanistan krizini daha da katmerledi.

Yunanistan’ın Troyka ile anlaşması ise 28 Şubat’ta sona eriyor. Bu Troyka, Çipras’ın müzakere bile edilmeyeceğini açıkladığı bir platform.

Çipras’ın sınırlar içinde attığı radikal hamleler yankı yarattı. Ancak sınır dışında attığı adımlar halen ülke ekonomisine dikkate değer olumlu bir katkı sağlamadı.

Yeni yönetim, idealist oturduğu müzakere masalarından realist kalkarsa başlattığı rüzgâr kısa sürede diner. Yok, eğer sınırları içinde kendi yağıyla kavrulmayı başarırsa işte o zaman bu rüzgâr, Avrupa’nın tamamını kasıp kavurur.

İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.