Hava Durumu

Nükleer yarış nefes kesiyor

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2016 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 07:47
ABD’de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin zamanlaması, son derece anlamlı oldu. Türkiye’nin ardından Belçika’da meydana gelen ve Avrupa’nın tamamını sarsan terör saldırıları sonrası gerçekleşti zirve. Ankara’nın da üzerinde sıklıkla durduğu ‘küresel terör’ konusunun gündemde ilk sıraya oturduğu bir zamanda liderler bir araya geldi.
Zirveyi önemli kılan ikinci unsur da İran ile Batı ülkelerinin nükleer enerji faaliyetleri ve yaptırımların azaltılması konusunda anlaşmaya varması oldu. Belki de risklerle dolu olan üçüncü unsur ise Kuzey Kore oldu. Zirve, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemeleri yaptığı ve tehditler savurduğu bir dönemde hem de en çok tehdit ettiği ülke ABD’de gerçekleşti.
Bir diğer unsur da ABD Başkanı Barack Obama’nın, görev süresinin bitmesine yakın bir sürede liderleri bir araya getiren son derece kritik bir buluşmanın ev sahibi olmasıydı.
Dile getirebileceğimiz diğer kritik nokta da Rusya ile Pakistan’ın böylesine kritik bir zirvede olmamasıydı. Özellikle Suriye krizi konusunda ABD’yle sık sık karşı karşıya gelen Rusya, nükleer çabalarına yönelik kısıtlamalara şiddetle karşı çıkıyor. 
Pakistan ise terör örgütlerinin, bu ülkedeki kritik maddeleri ele geçirip nükleer silah olarak kullanma ihtimali nedeniyle tepkilerin odağında. Nükleer silahlanma yarışında ilk sıralarda yer alan Pakistan’daki siyasi istikrarsızlık da tedirginlik yaratan bir diğer etken. 
KARABAĞ SORUNU…
İşte böyle bir tabloda ABD’de gerçekleşen zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temsil etti. Zirve sonrası verilen en önemli mesaj, nükleer tehdidin küresel barış ortamının en büyük tehdidi olduğu şeklinde yansıtıldı. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki temasları sırasında terör, düzensiz göç, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının bu tehlikelerin en başta gelenleri olduğuna dikkati çekmişti. Hiçbir ülkenin bu sorunlar karşısında ‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ anlayışıyla hareket edemeyeceğini dile getirmişti. İşte bunun ne derece önemli olduğunu dün yeniden patlak veren Ermenistan-Azerbaycan geriliminde gördük. Azerbaycan cephesinden gelen şehit haberleri, Türkiye’de derin üzüntüye yol açtı. 
Çatışmalarla Azerbaycan’ın Karabağ sorunu açısından stratejik önemde bazı tepe ve yerleşim birimlerini geri aldığı bildirildi. Karabağ sorunu, sadece iki ülkeyi ilgilendirmiyor. Ankara’nın Karabağ sorunu için yakın zamanda daha aktif bir politika izlemesi şart.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.