Hava Durumu

Musgrave, Nitti ve Adams…

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2015 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2015 07:51
Richard Musgrave, Francesco Nitti ve Henry Carter Adams… Pek çok kişinin bilmediği bu şahıslar, Maliye Teorisi alanında pek çok kurama ışık tutacak çalışmalara imza atmıştı. Üç ismin de kamu harcamaları konusunda dile getirdikleri görüşler, savaş ve benzeri olayların yarattığı etkilere ilişkindi.
1890-1948 ABD’sini mercek altına alan Musgrave, savaş ve savaşla ilgili harcamaların ayıklanması durumunda bu ülkenin kamu harcamalarının gerçek manada artmadığını saptamıştır. Böyle bir ayıklamanın, milli gelire oranla oldukça istikrarlı seyir izlediğini de belirtmiştir.
Adams, kamu harcamalarındaki artışlara ‘uluslararası ilişkilerdeki gerginliklerin’ neden olduğunu söylemiş. Savaşlar ve devletlerin borç yüklerinin bu artışı sürüklediğini ifade etmiştir. İtalyan Nitti de kamu harcamalarının temel artış nedeninin ‘milli savunma ve iç güvenlik harcamalarındaki artış’ olarak açıklamıştır. 
Bu üç önemli ismin analizleri, aslında bugün yanı başımızda kopan şiddet fırtınasının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Küresel anlamda para musluklarının açılmasını sağlayan en büyük olaylar, savaşlar ve benzeri olaylar olmuştur. Bunu en iyi anlatacak olan da istatistikler…

***

SİLAH TİCARETİ PATLADI

Hafta içinde Anadolu Ajansı’nın dünyanın bir numaralı silah üreticisi ABD’nin en büyük 5 silah ve savunma şirketinin piyasa değerinin son 5 yılda kaydettiği artışına yönelik haberindeki detaylar önemli…
İncelenen dönemin başlangıcı, Arap baharı olarak belirlenmiş. Aralık 2010-Kasım 2015 döneminde Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, Boeing ve General Dynamics adlı şirketlerin borsadaki hisseleri, yüzde 114 ile yüzde 222 arasında değişen oranlarda artış kaydetmiş. Söz konusu şirketlerin piyasa değerleri de 2-3 kat artmış. 
Savunma şirketlerinin ekim ayına kadar yaptıkları yaklaşık 47 milyar dolarlık uluslararası satışlar da rekor olarak kayıtlara geçti. Ortadoğu ve Afrika’daki istikrarsızlık ve şiddet sarmalı sürdükçe rekorlara yenilerinin eklenmesi kaçınılmaz görünüyor.
Musgrave, Nitti ve Adams’ın analizleri ışığında savaşlar sürdükçe kamu harcamaları artmaya devam edecek. Ancak kamu harcamaları bileşimi, eğitim ve sağlık gibi sosyal alanlar lehine değişmezse savaşların bıraktığı acıların yanı sıra dengesizliklerin yol açacağı trajediler mülteciler konusunda olduğu gibi büyük sıkıntılarla insanoğlunu sınamaya devam edecektir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.