Hava Durumu

Merkel’den ters köşe

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2016 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2016 08:04
Suriye merkezli gelişmeler ve doğuda terörle mücadele odaklı üzücü haberlerin damgasını vurduğu bir haftayı geride bıraktık. Suriye cephesinde çarpıcı gelişmeler sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, dün Çobanbey’de başlattığı operasyonla Fırat Kalkanı Harekatı’nın kısa süreli bir şey olmadığını göstermiş oldu. Öyle görünüyor ki Türkiye’nin Suriye’de peş peşe attığı adımlarla birlikte Suriye’de barışın rejimi hiçe sayarak yapılamayacağı tarzında verdiği yeni mesajlar, hesapları bozdu.
Dış politikada daha aktif bir tavır alan Ankara’nın attığı adımlar, doğal olarak ABD ve Avrupa Birliği cephesinde daha fazla yankı uyandırıyor. Fırat Hattı’nı her fırsatta ‘kırmızı çizgi’ olarak haritada yuvarlak içine alan Türkiye’nin yakın bölgesinde süreçleri değiştiren politikaları hayata geçirmesi, denklemleri değiştirmeye devam edecek.
Ankara’nın aktif dış politikası Ortadoğu yönünde ağırlıklı olarak daha aktif hale gelirken Avrupa’dan kafa karıştıran bir açıklama geldi. Bu açıklamayı yapan, son bir yılda Türkiye’yi en çok ziyaret eden devlet ve hükümet başkanı olma rekoru kıran Almanya Başbakanı Angela Merkel’den başkası değildi.

ASIL DÜĞÜM, 1915…


Malum, İncirlik Üssü’nün kullanımıyla ilgili bir süredir Ankara-Berlin hattında sert rüzgârlar esiyor. Bu rüzgârların esmesine yol açan ise Alman Parlamentosu’nda Türkiye’yi 1915 olayları nedeniyle suçlayan karar tasarısının görüşülmesi ve kabul edilmesi oldu. O günden sonra Ankara, Almanya’nın attığı birçok adıma makul bir açıklama getirerek ret yanıtı verdi. İncirlik meselesi de bunlardan biriydi.
Alman vekillerin İncirlik’i ziyaret etmesine Ankara, ‘1915 olayları kararının hukuki bağlayıcılığı olmadığını açıklayın’ şerhiyle uzun süredir izin vermiyor. Yanı sıra birçok girişim ve projede Ankara’nın tavrı olumsuz oluyor. Gelişmelerden rahatsız olan Merkel ve kurmayları, diplomasinin tüm kanallarını kullanarak buzları eritmenin peşinde.
Alman basınının en son çıkan ‘Alman Hükümeti, 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan karara mesafe koydu’ iddiası gündem yarattı. Türkiye’nin tepkisine yol açan bu haberlerin ardından Merkel ve Dışişleri Bakanı Steinmeier, karara mesafe koymalarının söz konusu olmadığını açıkladı. Kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığının altını çizen Alman yetkililer, Türkiye’ye ‘Sorun çıkmayacak’ mesajı vermeye çalışıyor.
Yakın zamanda yeni bir Merkel ziyaretine tanıklık edebiliriz. Berlin’den gelen haberler, Almanya’nın Türkiye’nin kapısını daha sık çalacağı yönünde. 1915 kararıyla ilgili daha net ve birinci ağızdan açıklamalar gelirse Ankara’nın Berlin’e uyguladığı gayriresmi diplomatik ambargo da kalkar. Öyle görünüyor ki yakın zamanda Ortdaoğu’daki dengeleri değiştirmeyi öncelikli gündemine alan Türkiye, Almanya gibi önemli bir partneriyle de daha sıkı ilişkiler içerisinde olacak.
İyi pazarlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.