Hava Durumu

Mayın tarlası nasıl oynanır?

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2016 11:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2016 11:20
“Gelişigüzel yerleştirilmiş mayınların bulunduğu tahtadaki tuşlara bir bir basarak hepsini açmak, tek amacın. Ancak mayınlara dikkat etmelisin. Çünkü eğer bir tanesine denk gelirsen, hepsi patlar ve oyun sona erer. Bol şans!”
Şimdilerde toplumun yarısından fazlası akıllı telefon kullanıyor. Masaüstü bilgisayar devri, kapandı-kapanacak. Her şey bir telefonla halledilebiliyor artık. İşte o devri geçmek üzere olan masaüstü bilgisayarı kullananlar, yazının başında içeriği açıklanan ‘mayın tarlası’ oyununu çok iyi bilirler. 
İnternet bağlantısı kurmanın bugün olduğu kadar kolay olmadığı zamanlarda pek çok kişinin yegâne eğlence aracıydı mayın tarlası… Görünüşte basit gibi algılansa da iyi bir hafıza ve mantık testidir. Mayınlardan kaçınarak boş kareleri bulmanın amaç olarak belirlendiği oyunda tahtayı ne kadar hızlı temizlerseniz, skorunuz da o kadar yüksek olur. Tıpkı insanoğlunun bugün içinden geçtiği şiddet sarmalında olduğu gibi… 
Terör saldırıları üzerine pek çok şey yazılıp çizildi. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı manzara tartışılırken Avrupa’nın kalbinin attığı Brüksel’de patlayan bombalar, yaşlı kıtanın gündemini altüst etti. Ekonomik sorunlar ve mülteci krizinden çıkış yolu arayan Avrupalılar, ağır bir güvenlik tehdidi karşısında kara kara düşünmeye başladı. Avrupa’nın dört bir yanında içinde ‘terör’, ‘ekonomik kriz’, ‘mülteci sorunu’, ‘sosyal politikalarda darboğaz’ gibi patlayıcı maddeler olan mayınlar var adeta. Bu süreç, nasıl minimum hasarla kapatılabilir? Oyunun sonunda kim kazanır? İşte bunlar, çözümü son derece zor denklemler… 

DOMİNO ETKİSİ OLUR MU?

Güvenlik endişesi, sadece sosyolojik açıdan değil ekonomik açıdan da yıkım demek… Turizmin darbe yemesi, yatırımcının kaçması, güvenliği artırmak için yüksek maliyetli projelerin yapılması ve silahlanma gereksinimi gibi gerçekler, kısa sürede can sıktı. Terör konusunu bir süredir gündemin ilk sıralarına almayan AB liderleri, artık gündemin merkezine oturtmak zorunda kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Brüksel saldırılarının zanlısı İbrahim el Bakraoui’nin Türkiye’den sınır dışı edildiğini açıklamasıyla birlikte Belçika’da hem siyasi cephede hem de güvenlik birimleri cephesinde adeta fırtınalar koptu. Sık sık siyasi krizlerle çalkalanan Belçika’daki karmaşa, ‘domino etkisi’ yaratarak Avrupa’nın genelinde güvenlik endişeleri üzerine kurulu bir kriz rüzgârı estirebilir.
23 Haziran’da İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik referandum için sandık başına gideceğini de hatırlatalım. İngiltere’de ‘Vote Leave’ yani ‘Ayrılığı oyla’ adlı hareketin destekçileri her geçen gün artıyor. Bu kampanyanın ayrıntıları sonraki yazılarda detaylandırmaya çalışacağım. Böylesine kritik bir süreçte Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilişkileri yoğunlaştırması, AB açısından çok mantıklı olarak değerlendirilebilir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.