Hava Durumu

Komşuda yangın büyük…

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2015 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2015 08:35
Suriye’deki iç savaş açısından ‘kritik’ önemde bir haftayı geride bırakıyoruz. Kobani ve Tel Abyad’da IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çekişme, adeta bir satranç mücadelesine dönüştü. 
Tel Abyad ve Kobani’nin sadece Suriye değil, bölgesel anlamda kritik önem taşıdığını bilmeyen neredeyse yok. Bu iki stratejik nokta etrafında kopan fırtınanın sadece iki tarafı da yok. Sadece bölge ülkeleri değil, önemli küresel güçlerin mücadele alanına dönüşmüş bir hattan bahsediyoruz.
Türkiye’nin komşusunda patlak veren yangının alevleri, zaman zaman büyümeden söndürülse de genelde körükle yola çıkan odaklar tarafından kocaman bir yangına dönüştürülüyor. Son günlerde Türkiye sınırı yakınında yaşanan can kayıplarının haddi hesabı yok. ‘Onlar’ ve ‘yüzler’le ifade ediliyor ölümler… 
Yollarda dilencilik yapanıyla, kendilerine has ürünlerin satıldığı dükkân açanıyla, yüksek paralar ödeyerek lüks semtlerde konut satın alanıyla ‘Suriyeliler gerçeğimiz’ ortada… Bu konunun ‘güvenlik’ ve ‘istihdam’ noktasında taşıdığı riskler önümüzde. Sınırın diğer tarafında büyümeye devam eden ateş, en çok bizi ilgilendiriyor.
 Sınırı kapatarak ya da duvar örerek daha büyük insanlık dramlarının yaşanmasına yol açmak, hiçbir şekilde doğru olmayacaktır. Ancak sınırdaki kadar iç asayişin de önemi büyük. Dış politikada güçlü ve emin adımlar atmanın yolu, ‘sağlam bir iç bünye’den geçer.

Yunanistan da var…

Alevler içinde kalan başka bir ülke de bir diğer komşumuz Yunanistan… Suriye gibi şiddet anlamında yangın yerine dönmemiş olsa da Yunanistan’da ekonomide büyük bir yangın var.
Borç krizinden çıkış yolu bulamayınca ‘referandum’ kararı alan Başbakan Aleksis Çipras, büyük umutlarla seçildiği ülkesinde büyük paniğe yol açtı. Ülkenin geleceği için taşıdıkları endişeleri artan Yunan halkı, ne kadar paraları varsa çekmek için bankamatiklere akın etti. İlk etapta benzinlik ve marketlerde panik havası belirmedi ancak göz göze gelen insanlar, “Sonumuz ne olacak?” diye sessizce birbirlerine soruyorlar.
Ekonomik kriz nedeniyle Rusya’dan dolayı yaşadığımız turist kaybına her gün yenileri ekleniyor. Bu da başka bir yangın demek. Etrafımızdaki istikrarsızlık çemberi giderek daralıyor. Komşulardaki büyük yangınlardan çok fazla yara almadan kurtulmak için kapsamlı çalışmaların ivedi olarak hayata geçirilmesi şart.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.