Hava Durumu

Katar, neden hedef?

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2017 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2017 07:53

Hiç konuşulmadığı kadar konuşulmaya başlandı Katar'ın varlığı, küresel arenadaki rolü... Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleri ve sonrasında yanlarına aldıkları birkaç ülke ile Katar'a karşı bir cephe oluşturuldu.
Bir hava saldırısı kadar etkili enstrüman olan ekonomik tecritle işe başladılar. Bunu yaparken de Katar'ın uluslararası arenadaki varlığını yok etmeye dönük başka adımlar attılar. Peki, ne oldu da böyle bir tabloya ihtiyaç duyuldu?
Aslında çok basit... Ekonomik intikam! Evet, Suudi Arabistan ve arkasında sufle veren ABD'nin Trump yönetimi teröre destek konusunu şişirip duruyor. Ancak bu, Katar'ı sahneden atmaya dönük organizasyonu yapanların 'kamuoyu' desteğini arkalarına almaları için çok sağlam bir silah. Ne yani Suudi Arabistan, Mısır ve diğerleri sütten çıkmış ak kaşık mı? Tabii ki değil.
Düne kadar ABD'nin 11 Eylül saldırıları başta olmak üzere en başta Suudi Arabistan'ı açık açık suçladığını unutmayalım. Kısa süre öncesinde ABD'deki 11 Eylül saldırılarıyla ilgili kurbanların yakınları sigorta şirketlerinin, Suudi Arabistan yönetimi ve Suudi şirketlerine tazminat davası açma hazırlığında olduğunu özellikle belirtmek gerekir. Yine kısa süre öncesine kadar Trump, başta Suudi Arabistan olmak üzere İslam ülkelerinden ABD'ye girişi yasaklama adına hamle yapmış ancak yargıya takılmıştı.
Şimdi sormak gerek. Ne oldu da bu arada her şey bir anda değişti? Trump, neden ilk yurt dışı ziyaretini terörü finanse eden ana ülke olduğu iddia edilen Suudi Arabistan'a yaptı? Ne oldu da Trump, Suudi Kralı ve Mısır Devlet Başkanı Sisi beyaz bir kürenin başına geçip de el ele verdi? Trump'ın Arabistan çıkarmasında 380 milyar dolarlık devasa bir kazançla dönmesiyle birlikte 11 Eylül dosyası kapanacak mı? ABD, Suudilerle yeni bir harita çizmek için masaya otururken karşılığında Katar'a diz çöktürme sözü mü vermiştir? Tüm bu sorular birbiriyle o kadar çok bağlantılı ki her biri, bir diğerine yanıt niteliğinde.
Biraz da istatistik üzerinden konuşalım. Ekonomik gücüyle ters orantılı olarak 11.521 metrekarelik bir toprağa sahip Katar... Yüzölçümü 10.882 metrekare olan Bursa kadar bir yer diyebiliriz! Hangi Katar? Gaz ve petrol fiyatlarının nispeten düşük seyretmesine karşın 'satın alma gücü' kriterine göre geçen yıl kişi başına düşen milli gelirde 129 bin 726 dolarla bütün ülkeleri geride bırakıp birinci olan Katar... 2 milyon 200 bin nüfusu olan Katar'ın liderliğini yaptığı bu listenin ikincisi Lüksemburg ve üçüncüsü de Singapur. Sıkı durun,bu listenin ilk 10'unda ilginç 4 ülke daha var: Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve ABD! Suudi Arabistan ile ABD'nin kişi başı milli geliri topladığınız zaman 111 bin dolar yapıyor anca... Katar'a 3 bin kişilik askeri birlik gönderme kararı alan Türkiye ise açık ve net bir şekilde Katar'ın yanında bir dış politika izliyor. Yaklaşık 10 ülke tarafından adeta ekonomik-sosyal abluka altına alınan Katar'a bu kritik günlerde en büyük destek Türkiye'den. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın krizin diyalogla çözülmesi yönünde attığı kritik adımlar söz konusu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.