Hava Durumu

Kardeş payı

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2015 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2015 08:55
Önemli bir yılın içerisindeyiz. Hem Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı hem de 1915 olaylarının 100. yılı, farklı duyguların birbirine çarpmasına ve kaynaşmasına vesile oldu.
 
Geçen haftaki yazımda da ifade ettiğim gibi ABD Başkanı Barack Obama, ‘soykırım’ kelimesi yerine yine ‘büyük felaket’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullandı. Ancak soykırım kelimesini türeten Polonyalı avukat Raphael Lemkin’i de anarak farklı bir yol izledi. Obama’nın açıklamasında ‘Tüm taraflar acı çekti’ şeklindeki ifadesi de dikkati çekiciydi. Sonrasında Ankara’nın tepkisi de beklendiği gibi oldu.
 
Tam da 1915 gerginliği yaşanırken Çanakkale’de çok sayıda batı ülkesi liderinin de yer aldığı 100. Yıl Anma Törenleri’nin de yapılıyor olması ilginç bir tesadüf olarak tarihe geçti. Gelibolu’daki büyük törenin ardından yapılan Şafak Ayini ve Anıtkabir’in sabahın ilk ışıklarına kadar açık kalması kolay kolay rastlanılacak görüntüler değil.
 
Anıtkabir’de Atatürk’ü anma etkinliğinde 1915 olaylarında yaşanan acıların paylaşıldığına dair çok önemli bir mesaj da vardı. 1915 dilek fenerinin Anıtkabir’in önünden göğe bırakılması, tarihe gerçekten altı çizilerek not düşülmeli. Keza İstanbul Taksim’de 24 Nisan’da yapılan anma etkinliğinde tatsızlık yaşanmaması güzel bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Yurt çapında da gerginlik yaşanmadı.
 
ZEHİRLENMEYE DİKKAT!

Tüm bunlar, 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle Ankara üzerinde kümelenen kara bulutları dağıttı diyebiliriz. Siyasi ve diplomatik anlamda 1915 olaylarıyla ilgili gerginliklerin her yıl bugünlerde zirve yapmasını artık normal olarak karşılıyoruz.
 
Diplomatik ve siyasi anlamda oluşan kısa süreli gerginliklerin, her iki ülke halkları nezdinde olumsuz sonuç doğurmaması 100. yılda daha bir anlamlı duruyor. Çanakkale’de ortak acıların paylaşıldığı görüntüler, günlerdir televizyon ekranlarında. Yansımaları da gazetelerde… Çanakkale’de oluşan acıları paylaşma ruhu, ne yazık ki 1915 olayları noktasında henüz tatmin edici noktada değil.
 
1915 olaylarına dışarıdan olumlu ya da olumsuz anlamda dâhil olan ülkelerin, farklı denklemler nedeniyle hareket ettiklerini belirtmekte fayda var. Çanakkale’de ortaya çıkan tablonun 1915 olayları için de şekillenmesi günümüz itibariyle büyük önem arz ediyor. Birbirini ‘pay’layan nesillerden birbirinin acısını ‘pay’laşan nesillere ulaşmak zor değil. Yeter ki uluslararası arenada bitmek bilmeyen hesaplaşmalar toplumlararası zehirlenmelere yol açmasın…
 
İyi pazarlar…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.