Hava Durumu

Ezber bozan Trump

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2017 04:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2017 04:51

ABD Başkanı Donald Trump, görevi devralır almaz attığı her adımla ortalığı kasıp kavurdu. En çok tartışılan icraatı ise 7 Müslüman ülkeden göçmen alımını durdurması oldu. Sert tartışmalara ve dünyanın dört bir yanında protestolara yol açan bu kararın ardından ABD yargısı, üstün geldi ve Trump'ın çığ gibi büyüyen tepkilere yol açan kararı iptal edildi.
Huylunun huyundan vazgeçmemesi misali Trump, yine rahat durmadı ve önümüzdeki hafta çoğunluğun canını sıkacak nitelikte kararlar alacağının sinyalini verdi. ABD Yüksek Mahkemesi'nden 90 günlük vize yasağı uygulamasıyla ilgili umudunu dikkati çeken bir şekilde koruyan Trump, diplomaside ezberleri bozabilir.
Obama'nın iki dönemlik başkanlığında ana gerilim noktası Rusya olmuştu. Hatta hızını alamayan Obama, giderayak çok sayıda Rus diplomatı sınırdışı etmişti. Herkes Rusya Devlet Başkanı Putin'in de benzer bir yolla misilleme yapmasını beklerken Kremlin, Trump'ın atacağı adımlara bakılacağını açıklamıştı.
Trump, göreve geldikten sonra yaptığı birçok açıklamada Rusya'yla sorunları çözme iradesini ortaya koyabileceğini gösterdi. Peş peşe ılımlı mesajların ardından Putin'in, Trump ile Slovenya'da görüşebileceğini açıklaması sıradan bir olay değil. Özellikle son 5-6 yılda giderek bozulan Rusya-ABD ilişkilerinin böylesi hassas bir dönemde onarılması, uluslararası güç dengesinde değişimi kaçınılmaz kılar. Öyle görünüyor ki Trump, Obama'nın Rusya politikasını çöpe atmış ve yeni bir sayfa açmak için cesur adımlar atmaya hazır görünüyor.
İki ülkenin yakınlaşması, en başta Suriye krizinin çözümü açısından yapıcılığın öne çıktığı bir dönemi başlatabilir. Güvenli bölge karmaşasının da çözülmesini sağlayabilecek potansiyeldeki bu yeni oluşum, Türkiye için büyük avantajları ortaya çıkarabilir.
Obama, özellikle ikinci döneminin son bölümünde İran'la ilişkileri yumuşatma yolunda bazı adımlar atmıştı. Bu olumlu atmosfer, Avrupa Birliği ile İran'ın nükleer enerji çalışmaları noktasında el sıkışmasına da yardımcı olmuştu.
Ancak Trump, İran'ı tehdit haritasının tam ortasına yerleştirmiş görünüyor. ABD yönetiminden yapılan son açıklamalarda İran'ın tüm bölgede bir numaralı tehdit unsuru olduğu açık açık ifade ediliyor. Tahran'a karşı yaptırım yoluna gitmesi muhtemel olan Trump yönetiminin Rusya'yla normalleşme sürecinde İran konusunda nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Rusya-İran ekseninde Obama dönemine göre tersine dönen tehdit algısının değişmesi Türk dış politikası açısından da son derece kritik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.