Hava Durumu

Enerji ve diplomasi

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2014 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2014 08:13
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti, daha öncesinden tartışılmaya başlanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili yaptığı açıklamalar, özür tartışmasının fitilini ateşlemiş Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar iyice kafa karıştırmıştı.
Üstelik bu süreçte ABD ile Türkiye arasında Suriye ve Irak’taki kaos nedeniyle görüş ayrılıklarının iyice derinleştiği yönünde enformasyon bombardımanı yaşanmıştı. 
Böyle bir sürecin ardından cuma akşamı İstanbul’a gelen Joe Biden’ın ziyareti, esasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki telefon diplomasisi sonrası gerçekleşen G20 Zirvesi’yle daha da fazla önem kazanmıştı.
Hatırlarsanız ‘Beyaz Gömlek Diplomasisi’ başlıklı yazımda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zirve boyunca Obama’yla sık sık yakın temas kurması ve öğle yemeğinde pozitif bir atmosferde yan yana oturan ikilinin verdiği görüntünün yeni bir işbirliği alanı yaratabileceğini ifade etmiştim. Öyle de oldu…
ENERJİ VURGUSU…
Davutoğlu ve Biden’ın İstanbul’daki ilk dakikalarında birbirlerine övgü yağdırmaları ziyaretin iyi bir havada başlamasına vesile oldu. Espriler, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Özel Oturumu’nda da sürdü ancak sıcak gelişmeler ele alınınca salonda soğuk rüzgarlar esti.
Biden’ın enerji konusunda yaptığı çarpıcı açıklamalar, dünya genelinde enerji ihtiyacının bıçak sırtı bir düzlemde şekillendiğine dairdi. Bidan’ın “ABD de Türkiye’nin enerjideki potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır” sözleri yeni dönemde büyük işbirliği projelerinin habercisi adeta…
Ancak Biden’ın Kıbrıs’taki doğalgaz arama krizi ve Irak petrolünün paylaşımı noktasında daha önce de yaptığı vurgulara Davutoğlu’nun verdiği yanıt tatlı sert oldu. Biden’ın gözlerine bakarak “Kimse bize enerji alanında ne yapacağımıza bir şey diyemez” mesajı veren Davutoğlu, Ankara’nın yeni dönemde bu iki kritik alanda daha agresif davranacağının sinyalini de vermiş oldu.
Enerji konusu artık diplomaside ana gündem maddelerinden biri. Ankara- Washington hattında sürpriz gelişmeler kapıda. Bekleyip göreceğiz.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.