Hava Durumu

Dağ, fare doğurdu

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2016 09:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2016 09:01
Günlerce konuşuldu, enine boyuna tartışıldı. Derken gözler, İsviçre’nin Cenevre kentine çevrildi. Birleşmiş Milletler çatısı altında Suriye’nin geleceğini görüşmek üzere büyük bir platform kuruldu ama bu platform ne yazık ki boş kaldı. Sadece Suriye’yi değil çevresindeki ülkeleri ve Avrupa’yı yakan iç savaşın ateşini söndürmek için ne yapılacağı konuşulacaktı. Beklentiler en üst düzeyde olsa da sonuç, tam bir hayal kırıklığı oldu.
Birleşmiş Milletler temsilcilerinin ilk gün görüşebildikleri sadece Suriye yönetiminin BM Temsilcisi İbrahim El-Caferi oldu. Cenevre için uzun süredir hazırlık yapan muhalifler için ise görüşmenin bugüne kaydırıldığı açıklandı. Zaten muhaliflerden oluşan heyet, görüşmeler başlamadan önce Cenevre’de konaklama işlemini çoktan bitirmişti bile… 
Cenevre’deki hareketliliğin ana amacı, Suriye’de ateşkesi sağlamak. Ancak uluslararası organizmaların, katılımın nitelik ve nicelik açısından yeterliliğini sağlayamadığı ortaya çıktı. Türkiye’nin PYD’nin görüşmelere katılmaması noktasındaki duruşu, zirve açısından önemli bir husus. Muhaliflerin etkin bir şekilde rol almak istemeleri de ayrı bir konu. PYD’nin rejime yakın olduğu düşüncesinden hareketle Türkiye dışında Suudi Arabistan’ın da bu noktada olumsuz bir tutum içinde olduğu biliniyor. Hâlihazırda Rusya, Suriye’deki mevcut rejime destek veriyor. Rejimin değişmesi görüşünde olanların cephesi ise daha kalabalık.
Görüşmelerin ilk etabının yaklaşık bir ay sürmesi ve sonrasında daha uzun süreler dahilinde içerik ve boyut değiştirerek devam etmesi bekleniyor. İlk günden ‘katılım’ kriziyle başlayan görüşmelerden öncelikli beklenti, insani yardımların daha hızlı bir şekilde çatışma bölgelerine ulaştırılması olabilir. Bu yönde atılacak adımlar, ateşkes ve geçiş sürecinin daha sağlıklı bir ortamda konuşulmasını sağlayacaktır. Ancak uzun vadede etkili olacak bir çözüm, şu aşamada ne yazık ki mümkün değil.

BU KAÇINCI?

Her ne kadar gözler Cenevre’de olsa da bu görüşmelerden habersiz şekilde Avrupa’ya kaçmak isteyen Suriyelilerin dramı ara vermeksizin sürüyor. Aralarında Irak ve Afganistan’dan kaçanların da olduğu mülteciler, dün ortaya çıkan yeni bir faciayla yeniden yürekleri yaktı.
Daha cesur adımlar atılmadıkça insanlık, daha çok uzun süre Ege ya da Akdeniz’in sularına gömülecek.
İyi pazarlar.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.