Hava Durumu

Buzlar erimeye başladı

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2016 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2016 08:08
Cuma günü Şırnak Silopi’ye yaptığı ziyaretle dikkatleri üzerine çeken Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran’a yaptığı ziyaret, sıradan bir dış gezi olarak değerlendirilmemeli. Suriye’de ateşkes bilmecesinin sürdüğü gün gibi ortada. 
Ülkenin dört bir yanından gelen şiddet haberleri, kaygan bir zeminde inşa edilmeye çalışılan ateşkes yapısını yerle bir ediyor. Her şiddet haberi, ateşkesin alnına sıkılmış bir kurşun niteliğinde.
Suriye’de durum her geçen gün kötüye gittikçe sınır komşusu olan Türkiye’ye de sayısız olumsuz yansıması oluyor. Ülkemizin uğradığı göç dalgalarının ardı arkası kesilmiyor. Hatay Reyhanlı’da bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı kapatıldı. Bu zorunluluk, son olarak Ankara’daki saldırıda da gördüğümüz bir gerçek nedeniyle uygulamaya döndü. 
Sınırdan geçişlerde yaşanan güvenlik zafiyeti nedeniyle sıkı önlemler alınacağını zaten Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, Bursa ziyareti sırasında açıklamıştı. Sınır kapılarında teknolojinin de katkısıyla yeni bir dönemin başlayacağını söylemişti.
Sınır kapılarında yaşanan zafiyet, sadece güvenlik açısından değil ticaret açısından da çok büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. Cilvegözü’nden Suriye’ye gitmek isteyenler için şimdilik sorun yok ancak önlemlerin sınır hattı boyunca artarak devam etmesi gerektiği de çok net bir gerçek.

DAVUTOĞLU’NUN İRAN ÇIKARMASI


Yazının başında da ifade ettiğim gibi Suriye gibi bir kaos çemberinin varlığı sürerken Türkiye’nin dış politikada daha aktif olması daimi bir zorunluluk olarak varlığını devam ettirecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyareti, çok kritik bir dönemde gerçekleşti. 
Türkiye’nin terörle mücadele noktasında hassas bir dönemden geçtiği malum… Yanıbaşımızda Suriye krizi, bölgenin en büyük anlaşmazlık noktası haline gelmiş durumda. Haliyle Ankara-Tahran hattında Suriye rejimine destek noktasında patlak veren gerilim sonrasında buzların erimesi, Davutoğlu’nun ziyaretiyle başlamış oldu. İki ülke arasındaki somut işbirlikleri, eminim ki Suriye denkleminde taşları yerinde oynatacaktır. ABD ile Rusya’nın adeta üzerinde satranç oynadığı Suriye konusunda İran ile Türkiye’nin bazı noktalarda ortaklaşa adım atması bölgenin huzuru adına da büyük önem taşıyor.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.