Hava Durumu

Bursa’dan dış politika salvoları

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2016 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 07:16
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa çıkarması, günlerdir merak ediliyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez Bursa’ya gelmesi açısından zaten ayrı bir önem taşıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış politika alanında özellikle İnegöl’deki açılış sırasında mesajlarını verdi.
“Dik durduk, dikleşmedik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajları arasında en öne çıkanı, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a yönelik yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı üzerinden oldu.
Türkiye’nin güneyinde bir terör koridoru oluşturma çabalarına asla müsamaha göstermeyeceklerini vurgulayan Erdoğan’ın “Diyorlar ki, El Bab’a inmeyin. Mecburuz ineceğiz. Terörden arındırılmış bir bölge oluşturmak zorundayız. Irak’ta da kendi ülkemizin güvenliği için sahada etkin olmaya çalışıyoruz” sözleri, Suriye’deki operasyonun farklı bir noktaya doğru genişleyeceğinin işaretçisi.
Cumhurbaşkanı, mültecilere sırtını çeviren batı dünyasının Irak’taki operasyonlara neden çok fazla ilgi gösterdiğinin farkında olduğunu da söyledi. Söz konusu petrol olunca Musul ve Kerkük’teki operasyonlara katılım için batı ülkelerinin adeta yarış içine girdiğini vurgulayan Erdoğan, samimiyetsizliğin hissedilmeme-sinin mümkün olmadığını ifade etmiş oldu.

TEHDİT ALGISI DEĞİŞTİ

Öyle görünüyor ki Fırat Kalkanı Harekatı’nda yeni bir cephe açılacak ve Türkiye terör örgütü PKK/PYD’nin yanı sıra DEAŞ’la mücadele noktasında daha aktif bir tavır içerisinde olacak. Tehdidi bekleyen değil, olası tehditlerin farkına varıp kaynağında etkisiz hale getirmek şeklinde özetlenebilecek bir strateji söz konusu. Erdoğan, El Bab’a inme noktasında bir mecburiyet olduğu mesajını verdi. 
Yani, tehdit artık potansiyel olmaktan çıkmış ve rahatsız etmeye başlamış. Türkiye, ilerleyen günlerde sahada daha etkin bir yaklaşım sergileyecek. Erdoğan, Rakka’da da gerekenin yapılacağını söyleyerek Türkiye’nin Suriye’deki etkinliğinin tahmin edilenden daha geniş olacağının da mesajını vermiş oldu.
Erdoğan’ın Misak-ı Milli sınırları üzerinden bir süredir devam ettirdiği vurgu da Bursa’daki konuşmalarında devam etti. ‘Tarih dersi veriyorum’ diyerek hem içeriden hem de dışarıdan gelen eleştirilere karşı adeta meydan okuyan Cumhurbaşkanı, “Topraklarımızın güvenliği için sahada etkin olmaya çalışıyoruz. İştahı kabaranların heveslerini kursaklarında bırakacak güce sahibiz” sözleriyle de tehdit algısının son süreçte değiştiğini ve askeri-diplomatik stratejinin bu algı üzerine kurulduğunu söylüyor bir anlamda...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.