Hava Durumu

Bölünmeden birleşmeye…

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2015 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2015 07:54
Kavurucu sıcakların etkisini göstermeye başladığı Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan yüksek tansiyon, son günlerde Rum tarafıyla yürütülen görüşmelerde oluşan bahar havasıyla düşmeye başladı.
Ankara-Lefkoşa hattında çiçeği burnunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iplerin gerildiği bir sürecin ardından ‘anavatan’ ziyaretiyle ilişkileri rayına soktu.
Akıncı-Erdoğan zirvesinde verilen sıcak mesajlar ‘Türkiye açısından’ bir ‘Kıbrıs’ sorununun büyümeden rafa kaldırılmasını sağladı.
Ortada reel ekonomi ve diplomasi bakımından ‘çıplak’ gerçekler varken ‘ana’ ile ‘yavru’ vatan arasında sürecek bir kriz, pek çok açıdan başka krizleri de doğuracaktı. Neyse ki böyle bir tablo şekillenmedi.

ÇARŞI GEZİSİNDEN ÖTE…

Dün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs’ta bir ilke imza attığına da şahit olduk. Kıbrıs sorununun sembolü olan başkent Lefkoşa’da iki liderin el ele verip Türk ve Rum çarşılarını gezmeleri umarım somut sonuçlar doğurur.
Kıbrıs’ın bölündüğü tarih 1974’tü. Bu gezi de işte o bölünmenin yaşandığı Lefkoşa’da gerçekleşti.
İki liderin de ‘gelecek nesillere Kıbrıs sorununu çözümsüz bırakmak istemedikleri ve en kısa sürede Ada'yı birleştirmeye kararlı oldukları’ mesajı verdiklerini öğrendik. Bu mesajın sözde kalmayıp protokoller zinciriyle somut gelişmeler halinde hayata geçmesi şart.
Bu çözüm, pek çok devletin işine gelmeyecektir. Ortadoğu’nun yanı başında Akdeniz’in en kritik noktasında yer alan Kıbrıs’ta uzlaşma noktasında yapılacak hamleleri boşa çıkarmak için çaba gösterecek pek çok organizasyon olacaktır. Sadece çözüm yönünde adım atmak değil çözümsüzlük için çaba harcayanların önünü de kesmek şart.
Bölünmenin başladığı Lefkoşa, yeniden birleşmenin de adresi olabilir.
İyi pazarlar.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.