Hava Durumu

Bir suikasttan ötesi…

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2015 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2015 08:32
2015, küresel gelişmeler açısından oldukça çarpıcı gelişmelere sahne oluyor. Geçen yılı mumla arayacağız bu gidişle!
Rusya-Batı ekseninde yaşanan gerginlikler, Ukrayna üzerinde sağlanan zoraki uzlaşıyla biraz da olsa azaldı ama Rusya’nın içerideki gerginliği, muhalif lider Boris Nemtsov’a düzenlenen suikastla yeniden yükseldi.
Nemtsov suikastı, Rusya odaklı krizlerin 2015’e damga vuracağını gösteriyor. Ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreçten geçen Rusya’nın eli, dışarıda da rahat değil. 
Öyle ki bu durum, ülkemizin ekonomik dengelerini de değiştirdi. Bursa gibi ihracatın ana damarlarını oluşturan şehirler, Rus alıcısının içine düştüğü durumdan şikâyetçi.
Rusya kanalı tıkalı olunca başlayan yeni pazar arayışı, maliyetleri katbekat artırdı. Haliyle yerli tedarikçi ve müşterinin de alım gücüne ağır gelen yükler ortaya çıktı.
Rusya eksenli krizlerin diplomatikten öte ekonomik sonuçları, daha ağır bedeller ödenmesine yol açıyor. Son suikast olayı, Rusya odaklı sorunlar yumağını iyice içinden çıkılamaz hale getirdi.
Eski Rus lider Boris Yeltsin döneminde Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Nemtsov, vali olduğu dönemde de muhalif tavırlarıyla dikkati çeken bir isim… 
Tüm bu verileri hesaba kattığımızda, Nemtsov’un öldürülmesi sonrasında on binlerce kişinin “Korkmuyoruz” sloganlarıyla sokaklara dökülmesi, sıradan bir suikastla karşı karşıya olmadığımızın göstergesi.
2006’da muhalif gazeteci Anna Politkovskaya ile eski gizli servis ajanı Alexander Litvinenko’nun ölümü sonrasında hafızalara Nemtsov kadar kazınan biri olmamıştı. 
Özetle, Rusya’nın geleceğiyle ilgili karamsar senaryolar ve endişelere her gün yenileri eklendikçe krizin her gün daha da katmerlendiği küresel ekonomiden iyi sinyaller daha uzun süre gelmemeye devam edecektir. Bundan etkilenmememiz mümkün değil…
İyi pazarlar…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.