Hava Durumu

Bıçak sırtında Ankara'nın rolü

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2017 05:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2017 05:02

2017, öyle görünüyor ki diplomasi trafiği açısından 2016'yı çoktan solladı bile. ABD'de Donald Trump döneminin resmen başlamasıyla birlikte uluslararası arenada değişen dengelerle birlikte Türk dış politikası da baş döndürücü ziyaret trafiğiyle ön plana çıktı.
Suriye'deki iç savaş konusunda Türkiye'nin de içinde olduğu oluşum, çabalarını sürdürürken Ankara'ya yapılan peş peşe ziyaretler kritik bir aşamaya gelindiğini gözler önüne seriyor.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un CIA ve ABD yönetiminin özellikle son haftalarda yaptıkları görüşmeler için "Üst düzey görüşmeler, hayra alamet" değerlendirmesi önemli. Bu açıklama doğrultusunda, son gelişmelerin daha çok Türkiye'nin istediği yönde ortaya çıktığı değerlendirmesi yapılabilir.
Ankara, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Batı'nın Türkiye'nin yanında olduğunu tam anlamıyla gösteremediği için tepkiliydi. Son trafik, moralleri yerine getirmişe benziyor.
Uluslararası arenada gündemin ilk sırasında kuşku yok ki terör tehdidi var. ABD'den Avrupa'ya, Asya ülkelerinden Afrika'ya terör tehdidi çok ciddi şekilde hissediliyor. Metropollerde bu tehdit, çok daha net bir şekilde anlaşılabiliyor. Haliyle dünya genelinde yatırımların hızı kesilirken artan işsizlik sorunuyla birlikte gelir adaletsizliği uçurumu giderek derinleşiyor.
Böylesine bıçak sırtı gidilen bir yolda Türkiye'nin önemi daha da artmış oluyor. Rusya, Irak ve İsrail'le yeni köprüler kuran, Suriye'de operasyonlarına kararlılıkla devam eden Türkiye'nin attığı her adımın ne kadar önemli olduğunun farkına varan ABD'nin yeni karar verici aktörleri telefon diplomasisinden ziyade birebir görüşmelerle yeni planlar için görüş alışverişinde bulunuyor.
ABD Başkanı Trump, DEAŞ'la mücadele için bir ay süre verip esaslı bir plan hazırlanması talimatını vermişti. Hafta içinde İncirlik'te Türk mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar'la bir araya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, planlar için "Türkiye ile ittifakımızı devam ettirmekle tutarlı olmasına dikkat edeceğiz" açıklamasını yaptı.
Bu açıklama, Ankara'nın sık sık dile getirdiği 'PYD/YPG' odaklı itirazlarının yeni planlarda dikkate alınacağını gösteriyor. Yeni Suriye planları, Irak'ın da çok aktif olmaya başladığı bir dönemde Türkiye'nin de hassasiyetleri dikkate alınarak hayata geçirilirse Ankara'nın bölgedeki ağırlığı daha da artacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.