Hava Durumu

‘Beyaz gömlek’ diplomasisi

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2014 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2014 08:09
Sıcak iklimiyle bilinen Avustralya, son zamanların en sert geçen küresel buluşmalarından birine ev sahipliği yaptı. Ülkemizi de Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil etti. Bu zirve, Başbakan düzeyinde katıldığı en kapsamlı uluslararası buluşma olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
Davutoğlu’nun ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı masada yan yana oturmasının özellikle dış politika açısından önemi ortada. Bugünkü gazetelerin sayfalarında Davutoğlu ve Obama’nın beyaz gömlekli masa fotoğraflarını ve görüşmenin içeriğine dair geçilen bilgileri detaylıca görebilirsiniz.
Ceketsiz masaya oturan Davutoğlu ve Obama’nın verdiği mesaj, sıkıntılı bir görüşmenin olmadığı şeklinde… Basına yansıyan Irak, Suriye ve Myanmar’ın konuşulduğu yönünde… 

SOMUT GELİŞMELER YOLDA…

Davutoğlu- Obama görüşmesinin, özellikle Suriye’deki muhaliflerin eğitilip donatılmaları konusundaki temasların sonuçlanma aşamasına getirildiği bir süreçte yapılması çok önemli. Bu konuda önümüzdeki hafta somut gelişmelerin olacağını söyleyebiliriz.
Dışişleri Bakanlığı döneminden kalma tecrübeleriyle G20 Zirvesi’ne farklı bir perspektifle çıkan Davutoğlu’nun, Obama ve AB’nin önde gelen ülkelerinin liderleriyle yaptığı görüşmelerin özellikle Suriye meselesi açısından yansımalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın dönemde yapacağı dış ziyaretler zincirinde de somut sonuçlarıyla göreceğiz.
Erdoğan’ın yakın dönemdeki dış gezilerini önemli kılan bir diğer nokta da İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sert müdahalesi sonrası uluslararası arenadaki oluşan tablodan duyduğu rahatsızlık…
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ‘veto’ sistemini her fırsatta sert dille eleştiren Erdoğan’ın bu ziyaretlerinde BM’nin yapısına yönelik değişikliklerin hayata geçirilmesi için kulis çalışmalarını hızlandırması kaçınılmaz görünüyor.
Dünya nüfusunun 3’te 2’sini temsil eden G20 Zirvesi, sadece Ankara açısından değil Kremlin açısından da diplomasi trafiğini hızlandırdı. ABD ve AB üyelerinin ‘Ukrayna’nın ilhakı’ konusunda sert eleştirilerine doğrudan ve dolaylı olarak muhatap olan Rusya, G20’de öne çıkamamanın acısını farklı yollardan çıkarabilir. Avustralya’da adeta dışlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni hamlelerini merak etmemek işten değil…
İyi pazarlar…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.