Hava Durumu

ABD’yle kırılma noktası

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2016 05:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2016 05:04
15 Temmuz askeri darbe girişiminin, sokağa inen milletin öncülüğünde püskürtülmesi sonrası baş döndürücü gelişmelere tanıklık ediyoruz. Olağanüstü hal ilanıyla birlikte yeni bir sürece girilmişken Türkiye-ABD ilişkilerinde de zor zamanlardan geçiliyor.
Darbe girişimiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere ABD’den FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili talepler en üst perdeden dillendirildi. Ancak son aşamada gelinen nokta, Ankara’yı hiç ama hiç tatmin etmedi.
Hem diplomatik hem de hukuki kanallardan girişimlerini sürdüren Ankara, bakanlar düzeyinde de ABD’yi markaja almaya devam ediyor. Bu markaja rağmen özelikle Başkanlık seçimlerine odaklanan ABD’nin gereken adımları atmaya yanaşmaması, Ankara’yı fazlasıyla rahatsız etmiş durumda.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen’in başka bir ülkeye kaçarak izini kaybettireceği yönündeki endişelerini pek çok kez dillendirdi. Ancak bu konunun muhatabı olan ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, yorum yapmaktan kaçınıyor.
İki ülkenin Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının konuyla ilgili donanımlı yetkililerinin ortak bir çalışma grubu oluşturarak konunun hukuki boyutlarını mercek altına aldıklarını biliyoruz. Bu ortak çalışmadan kısa vadede bir sonuç çıkıp çıkmayacağını yakında görürüz.

CUMHURBAŞKANI’NIN TEPKİSİ

ABD yönetimi, 15 Temmuz’la birlikte Ankara’nın bu konuda çok daha baskı kurmaya başladığının farkında. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat sürecin denetimini ele aldığını gören Washington’un atacağı adımlar, iki ülke ilişkileri açısından kırılma noktası niteliğinde…
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’ın “Temasta olduğumuz bazı komutanlar hapiste” deyip Ortadoğu’daki işbirliğinin geleceği için endişeli olduğu mesajını vermesi tabiri caizse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çileden çıkardı. Erdoğan’ın “Haddini bil” diyerek sert sözlerle eleştirdiği o komutan, yanlış anlaşıldığını belirtip bir nevi ‘U’ dönüşü yaptı.
Bu ‘U’ dönüşüyle birlikte ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaret daha da önemli hale geldi. Hatırlarsanız Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD’li mevkidaşını arayarak Gülen’in iadesi noktasında devreye girmesini istemişti. ABD’nin İncirlik ve Diyarbakır’daki askeri unsurlarına elektrik ve yakıt ikmali sağlanmaması nedeniyle Akar’ın girişimiyle sorunların çözülmesi ABD’li mevkidaşı tarafından unutulmadı. Bu ziyaret hem 15 Temmuz sonrası önemli bir destek mesajı ve Gülen’in iadesi noktasında sürecin hızlanacağı ihtimalini de içeriyor. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.