Hava Durumu

ABD, ne yapmaya çalışıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2017 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2017 08:03

Suriye için belki de belirsizliğin en yoğun olduğu dönemin içerisindeyiz. Halihazırda devam eden iç savaşta kim, nerede, ne kadar köşeye sıkıştı; kim, nerede, ne kadar alanı genişletti o kadar belirsiz ki. At izinin, it izine belki de en yoğun şekilde karıştığı bir dönem bu...
Türkiye'nin 16 Nisan referandumundan sonra dış politika kulvarında bir hayli zorlu bir yolculuğa başlayacağını daha önce ifade etmeye çalışmıştım. Nitekim öyle de oldu.

Referandumla ilgili gündem yoğunluğunun azalmasının ardından ABD'nin terör örgütü YPG'ye Suriye'de bir başka terör örgütü DEAŞ'la mücadelede kullansın diye ağır silah yardımı yapma kararı, Ankara'da büyük hayal kırıklığına yol açtı.
Son derece verimsiz geçen Barack Obama döneminin ardından Donald Trump'ın başkanlığında ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya niyetlenen Ankara, daha ilk en üst düzey buluşma gerçekleşmeden kriz rüzgarıyla karşı karşıya kaldı.

Süper güçlerden Rusya ile normalleşme sürecini hızlandıran Türkiye, ABD ile çok parlak olmasa da geçmişe nazaran daha verimli bir döneme adım atmak istiyordu ancak en azından şimdilik biraz daha beklenmesi gerektiği gerçeği ortaya çıktı.
Türkiye'nin hem DEAŞ'la mücadele hem de sığınmacı sorunu konusunda ne denli kritik bir ülke olduğunu uluslararası arenada bilmeyen yok. Bölgesel dengeler açısından vazgeçilmez konumda olan Türkiye'yi karşısına almayı göze alan ABD'nin yeni karar vericileri, belki kısa vadede hem bölgede hem de kendi kamuoyu nezdinde kazanımlar elde edebilir. Ancak uzun vadede Türkiye gibi bir müttefikin desteğini gözden çıkarmak, ağır sonuçları beraberinde getirecektir.

Şimdi gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16-17 Mayıs'ta ABD'de yapacağı temaslarda. Daha önce telefonda görüştüğü ABD Başkanı Donald Turmp ile yüz yüze ilk defa görüşecek olan Cumhurbaşkanı'nın masaya koyacağı en kritik konulardan biri kuşku yok ki YPG'ye silah yardımı olacak.

Bakalım, Trump'ın yapacağı açıklamalar Ankara'nın tansiyonunu düşürebilecek mi? O görüşmede verilecek sözler, ne kadar tutulacak? İşte bu soruların yanıtlarının bulunması için çok fazla zaman da yok!

Erdoğan'ın masaya koyacağı diğer iki kritik dosya ise Rakka operasyonu ve FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi olacak. Görüşme sonrası ve dönüş yolunda uçakta Erdoğan'ın yapacağı açıklamalar, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni dönemde nasıl bir yolda ilerleyeceğini göstermiş olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.