Hava Durumu

Yeni yılda bol bol yürüyün

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2016 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2016 08:15
Yılbaşı gecesi yorgunluğunu üzerinizden attıysanız bugün kar-kış demeden uzun bir yürüyüş yapın sevgili okurlar.
Düzenli yürüyüş; kasların kuvvetlenmesi, şişmanlık ve stresin azalması, yaşlanmanın gecikmesi gibi birçok avantaj sağlıyor. Doç. Dr. Haldun Orhun sağlıklı bir yaşam için düzenli yürüyüşlerin önemi hakkında özetle bakın nelere dikkat çekiyor:

“Sağlıklı yaşam yürüyüşü dakikada 6 kalori harcar. Kilo almayı engeller, vücutta yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Yürüyüş; kemiklerin gücünü, kilonun korunmasını, kalp ve akciğer sağlığının kontrol altına alınmasını sağlayan bir egzersiz.



Bir adımın 10 faydası var: Uykusuzluğu azaltır Sindirimi kolaylaştırır. Kan basıncını düzenler. Yorgunluk hissini engeller.  Solunum kapasitesini artırır. Kemik sertleşmesi ve kuvvetini sağlar, vücutta doğal keyif verici hormonların (Endorfin) salınımını sağlar. Eklem- kas esnekliğini artırır. Bel-boyun ağrılarını hafifletir, Beyne oksijen sağlanmasını artırır. Zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir. İyi huylu-kötü huylu kolesterol dengesini düzenler. Kan yağları düzeyini düşürür.
Yürüyüş, hafif bir yemekten en az iki saat sonra yapılmalı, yürüyüş öncesi ve sonrası bol su tüketmeli. Ağır yemek sonrası hızlı ve yorucu yürüyüşlerden kaçınılmalı. Yürüyüşte ince tabanlı ve makosen ayakkabı seçilmeli. Eğer yürüyüş açık alanda yapılacaksa sabah saatleri seçilmeli. Çok sıcak havada yürüyüş doğru değil. Yine kilo verme amaçlı yürüyüşte vücuda naylon, muşamba ve benzeri maddelerin sarılmasının da bir faydası yok.” Nice sağlıklı günlere efendim.

Yeni çıkan bir kitap

 ‘DUMAN ÇETESİ’:
- Hava kirliliği, kış mevsiminin kendini iyice hissettirmesiyle beraber tehlikeli seviyelere çıkmış durumda. Özellikle büyük şehirlerin üzerine çöken gri dumanların arasında nefes alabilmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Banu Bozdemir’in ‘Duman Çetesi’ adlı kitabı, hava kirliliğiyle mücadele etmek için sadece çocuklara değil, yetişkinlere de sesleniyor. 
Resimleyen: Beyza Tükel.. Kelime Yayınları’ndan piyasada..

Cumartesi neşesi     

MATEM TUTMUŞ: İki arkadaş çıktıkları avdan elleri boş dönerken biri ağaç dalında tüneyen kara kargaya ateş eder. Karga hemen yere düşer.
Avcı ‘bak gördün mü vurdum bıldırcını’ der.
Arkadaşı ‘kapkara bıldırcın olur mu hiç?’ deyince hemen yanıt verir:
“Geçen hafta bunun eşini vurmuştum. Bu da matem tuttuğu için karalara bürünmüş!..” 

Güzel sözler

“Yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır.” 

“Bir gün herkes anlar, sevdiğinin kıymetini. Ama gidince, Ama bitince, Ama ölünce. Özetle; iş işten geçince!” 

“Pahalı parfümleri bir kenara bırakın insan güven kokmalı.” 

“Hiçbir canlının acısı seninkinden az değildir.” 

 “Ağaç ne kadar yüksek olursa olsun, yaprakları yine de yere düşer.”

(Teşekkürler N.T.)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.