Hava Durumu

Yaz güneşi, plaj, deniz ve saçlarınız

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2015 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2015 08:18
Mutlu pazarlar sevgili okurlar.  Uzun ve sıkıcı bir kış sezonundan yağışlı günler içindeyiz.. Ama bol güneşli, sıcacık yaz günleri kapımızda.
Sahillerde, plajlarda püfür püfür esen rüzgarla uçuşan saçlarınız sizin için çok önemli ama saç sağlığı da unutulmamalı. Sağlıklı ve güzel saçların düşmanı ultraviyole ışınları, hava kirliliği gibi çevresel faktörlerle, düzleştirme, boyama gibi dış etkenler de saçların ışıltısını kaybettirebiliyor. 


Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş’un bu konudaki ciddi uyarıları var. Kuş’a göre saçın ince veya kalınlığı, cilt yağ salgısının az veya çokluğu da saçlara kuruluk veya cansızlık yaratabilir. 
Hanımlar bakımlı ve sağlıklı görünüş için parlak saçlara kavuşmakta birçok yolu deniyor. Saçtaki boya, fön, perma, düzleştirme ve kurutma gibi işlemlerin yanı sıra güneş ışınları ve hava kirliliği de saçın yapısını bozabilir. Saçı oluşturan ana elementler keratin, su, pigment ve yağlar. Bunlar dış etkenlerden bozulabileceği gibi tıbbi faktörlerden de etkilenebilir. Deri üzerinde görülen sistemik rahatsızlıklar saçlarda kırılma, mat, sağlıksız görüntü ve dökülme şikâyetlerini ortaya çıkarabilir.
Halk arasındaki yanlış bilgilere de değinen Kuş “Saçların uzunluğu veya çok sık yıkanması dökülmeye yol açmaz. Saçı kazıtma da güçlendirmez. Beyaz saçları koparmak beyazların azalmasını sağlamaz veya çoğaltmaz. Ayrıca herkesin en çok yanılgıya düştüğü ‘Yüksek fiyatlı şampuan ve saç kremi iyidir’ algısı çok yanlış. Şampuan ve saç kremi markalarının çoğu, hemen hemen aynı etkiye sahip” diyor.
Saçın ne sıklıkta yıkanması, saç derisinin ürettiği yağ miktarı ile ilişkili. Dr. Kuş, “Yağlı saçlar diğer saç tiplerine göre daha sık yıkanmalı. Çok yağlıysa her gün, perma ya da boya gibi işlemlerle yıpranmışsa daha seyrek yıkama yapılmalı. Ayrıca yaşlandıkça saçlı deride yağ üretimi azalır. Bu da alıştığınız yıkama sıklığını azaltabileceğiniz anlamına gelir” diyor.
Dr. Kuş, vücuda gerekli protein, demir, omega 3, çinko, B12 vitamini ve B15 vitaminli besinlerin saç için önemini belirtirken somon, keten tohumu, ceviz, baklagiller, yumurta, yoğurt ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzelerin tüketilmesi gerektiğini de vurguluyor.

132 ve 20.yıl pilavları bugün

Tarihi bir geçmişi olan ve pek çok ünlü yetiştiren Bursa Erkek Lisesi’nde geleneksel  Pilav Günü’nün 132.’si bugün.
Sabah saat 9.30’da eski mezunlar Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra okula bando eşliğinde yürüyecek.
Okuldaki törende Mezunlar Derneği Bşk. Cevdet Ulu ve Okul Md. İrfan Poyraz’dan sonra en küçük liseli ile eski mezunlar konuşma yapacak. 50 ve 60 yılını dolduran mezunlara da anı plaketleri verilecek.
Daha sonra günün konukları bir arada gelenksel pilav ziyafetinde anılarını tazeleyecekler.
Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nin 20. Yıl Pilav Günü de bugün okulda gerçekleştirilecek.

Pazar neşesi

KAYNANA
“Adamın kayınvalidesi bir gün ortadan kayboluvermiş. Uzun süre eve döner diye beklemişler. Gelen giden olmamış.
Adamın eşi kocasına ‘gazeteye ilan ver, belki gören olur, annem bulunur’ diye yalvarmış.
Adam eşinin ısrarlarıyla bir gazeteye kayınvalidesinin adını ve özelliklerini yazdırıp şu ilanı vermiş:
“Kaynanam uzun zamandan beri ortalarda yok. Görenlerin insaniyet namına görmemelerini önemle rica ederim.”
(Teşekkürler Tülay URAZ)

Güzel sözler

* - “Üç kuruşluk adama beş kuruşluk değer verirsen iki kuruşluk menfaati için seni hemen satarmış.”
* - “Asla yok olmayan tek güzellik, zarafettir.” -  Audrey HEPBURN
* - “Konuşmalarınızın ve örneklemelerinizin öznesi hep ‘ben’ olmasın.”  
* - “Gerçek arkadaşlık sağlık gibidir. Değeri ancak o yok olunca anlaşılır”
(Teşekkürler Ediz GÜVEN)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.