Hava Durumu

Unutulmayan ‘Muhtar Emmi’lerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2014 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2014 08:57

Mutlu pazarlar sevgili okurlarım;Yerel seçimlerin tarihi yaklaştıkça heyecan artıyor. Yakında sandık başına gideceğiz..
Belediye başkan adayları, belediye meclis üyesi adayları seçim turlarına çoktan başladılar.
Tabii mahalle muhtarlarımız da!..
Onlar da semtlerine ve komşularına yeni bir solukla hizmet verebilmek için büyük heyecan içindeler.
Hazırlattıkları tanıtıcı reklamlar, pankartlar semtlerindeki işyerlerini, duvarları süslemeye başladı bile.
Kentimizde semt sakinlerince seçilen muhtarlarımızın da ayrı bir yeri olmuştur yıllar yılı. Çünkü onlar birer tarih yazmışlardır. Tabii hizmet yıllarında imkanlar nispetinde gerçekleştirdikleri çalışmalarıyla.
Gelin şimdi  unutulmayan ‘Muhtar Emmi’lerimizi yerimizin imkan verdiği ölçüde  anımsayalım:
Örneğin Çekirge’de babadan oğula geçen bir muhtarlık zinciri oluştu. Taa 1962’den bu yana.
Hüseyin Taşkeser 22 yıl muhtarlık yaptı semtte.
1985’te muhtarlık bayrağını bu kez üniversiteli oğlu Mehmet Taşkeser aldı. O da tam 30 yıldır Çekirge muhtarı. Üstelik bir özelliği de var. Bursa’da bilgisayar kayıtlarıyla görev yapan ilk muhtardır Mehmet Bey!. Bu seçimlerde de muhtarlığa aday.
Tarih yazan bir diğer isim Şehreküstü Muhtarı Mustafa Sevinç idi. Tam 48 yıl semt muhtarlığı yanında Muhtarlar Derneği Başkanlığı ve Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanlığı da yaptı. Federasyon başkanlığı 11 yıl aralıksız devam etti.
Yeşil dendiğinde muhtar İsmail Bey gelirdi akla. Setbaşı dendiğinde de muhtar Nazım Sop. Fötr şapkasını eksik etmezdi başından Sop. Kapı kapı dolaşır dert dinlerdi. Sevilir, sayılırdı.
İsmail Tamuroğlu ise tarihi bir yerleşim yeriyle önemli bir çarşının iç içe olduğu, yani; Kayhan semtinin muhtarı. 38 yıldır görevde. Bu seçimlerde de aday. Haydi hayırlısı.
Yeni bir yerleşim bölgesi olan Nilüfer, Barış Mahallesi muhtarı Hasan İlden de 10 yıldır muhtarlık mührünün sahibi. Mahalle oluştuğundan beri bu işte. Çok çalışkan. Gece gündüz semti dolaşıp dert dinliyor. Yanmayan sokak aydınlatmaları için ekiplerle birlikte dolaşıp tespit ediyor arızaları. Parkların da en iyi gözlemcisi. Bu seçimlerde yine aday.
‘Rüzgarın Kızı’ muhtarımızı da unutmayalım. Yakın zamana kadar Tahtakale Muhtarı Oya Bayram Tezel. Öğrencilik yıllarında yarış pistlerinde fırtınalar estirirdi. ‘Rüzgarın Kızı’ olarak ünlenmişti atletimiz. Tahtakale semtinde o da elinden geldiğince çok başarılı işler yapmıştı.
Muzaffer Kızılkaya’yı unutmak olmaz. Semtin sorunlarını ilgililere anlatamadığında gazetemizin bu köşesinden sesini heyecanla duyurur hep. Osmangazi, Akpınar Mahallesi’nde 3 dönemi geride bıraktı. Şimdi 4. dönem için kolları sıvadı.
Anımsadığım kadarıyla Kuzguncuk Mahallesi’nin simge isme Ahşı Muhtar diye tanınan çalışkan bir muhtarımız da vardı. Seçimlere beş kala kır bir ata binip sokak sokak dolaşır dert dinlerdi.
Bursa’nın simgeleşen köylerinden Misi’yi cazibe merkezi haline getirmek için büyük uğraşlar veren muhtar Yakup Dülger de çalışmalarıyla takdir topladı bugüne dek. Otantik bir müze bile oluşturdu. 3 dönemdir muhtar. Hızlı bir 4.dönem için hazırlanıyor.
Daha pek çok ünlenmiş muhtarımız vardır elbet. Haklarını yemek istemem. Bunlar benim belleğimde yer eden Bursa sevdalıları..
Vatandaşa her zaman hizmet vermiş, veren ve yeni dönem için tekrar göreve talip olan ‘Muhtar Emmi’lerimize ‘Hadi bakalım kolay gelsin’ diyorum.
Yaşama veda etmiş tüm muhtarlarımıza da Allah rahmet eylesin.

***

ENGİN VE HİKMET HANIM'DAN SERGİ

Bursa Belediyesi eski başkanlarından Ekrem Barışık’ın eşi Dt.Engin Barışık ile Dr.Hikmet Tez bir süredir özenle hazırladıkları ve merakla beklenen resim sergilerini yarın akşam üzeri Tayyare Kültür Merkezi’nde açıyorlar.
İki hekim hanımın elliye yakın şaheseri 15 Şubat akşamına kadar izlenime açık kalacak.
Bursa Soroptimist Kulübü’nün sanatsal bir etkinliği olan serginin açılış kokteyli
saat 18.30 ile 20.00 arasında.
Sanatçı hekimlerimiz Engin ve Hikmet Hanım’a bugünden tebrikler..

***

‘HAZAN NAĞMELERİ’ VE ‘KEK’!”.

Kutsal öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra Alp Yayın ve Dağıtım firmasını kuran yazar Fehmi Enginalp bugüne dek çeşikli organlarda yayınlanan eğitim, kültür ve edebiyat yazılarını bir araya getiren ‘Kek/ Kitap Eğitim Kültür Değinleri’ isimli yeni bir kitap yayınladı.
Deneme dizisi içinde yayınlanan yeni kitapta ilginç yazılar var. Örneğin; ‘Ah Şu Sınavlar’ ve ‘Harun Cici’ başlıklı bölümler çok ilgimi çekti.
Yıllarını veremle savaş ve sağlık hizmetlerine adayan Dr.Galip Uzunca da yeni yıla yeni bir kitapla ‘merhaba’ dedi.
Bazı eserleri ünlü sanatçılarımızca bestelenen Dr.Uzunca’nın yeni kitabının adı ‘Hazan Nağmeleri’.
Değerli şair hekimimiz bu kez kitabını kızı Semra Gürsakal’a ithaf etmiş. Kitapta hece vezniyle oluşan birbirinden güzel şiirler var.

***

PAZAR ŞENLİĞİ

Bu hafta ana yazımızda muhtarlar var. Ve iki güzel muhtar fıkrasıyla iyi pazarlar:
Temel ikametgah için muhtara gitmiş. Muhtar sormuş: “Doğum günün ne zaman”
“28 Kasım..”
“Hangi yıl?”
“Her yıl!...”
Küçük kız babasına ikametgah belgesi çıkarmak için muhtara gitmiş.
Muhtar babanın nüfus cüzdanını alıp belgeyi hazırlanmış.
Küçük kız “Muhtar emmi, borcum ne kadar?”
“2 buçuk lira kızım.”
Kız memnun olmamış ve “Muhtar emmi çok pahalı. Biz hep senden alıyoruz. Devamlı müşterilere ucuz olması gerekmez mi?”












 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.