Hava Durumu

Tarihi fırının ekmeği ve zeytini... İşte Tirilye

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2015 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2015 08:30
"Bahar geldi gül açıldı/ Aşka geldi bülbül şimdi..."Tam da günümüzü yansıtan nefis bir hicazkardır bu.. Güfte ve beste Sabahattin Ezgi'ye aittir ve her bahar mevsiminde korolar verdikleri konserlerde bu şarkıyı seslendirir..
Baharın en güzel günlerine nihayet ulaştık.. Üstelik 'altın yumurtlayan' Turizm Haftası içindeyiz.
Bu güzel tatil gününü biraz daha güzelleştirecek yakın bir çevre turu için Tirilye rotasına ne dersiniz?..
Zeytinin kralını yetiştiren, barbun balığının en kalitelisinin avlandığı Tirilye'de artık yöre sakini hanımların el emeği göz nuruyla yaptığı turşu çeşitleri, nefis zeytinyağı ve zeytinlerin satıldığı şirin mi şirin bir pazaryeri de var.
Tirilye balıkçı barınağına girişindeki köylü pazarı adı altında küçük dükkanlarında satışa sundukları organik ürünlere gösterilen ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini, yaz aylarında çok daha çeşitli ürünleri satacaklarını söyleyen hanımlar sarımsağından taze fasulyesine, eriğinden bamyasına kadar her tür sebze ve meyvenin turşu ve reçelleri ile meraklılarına hünerlerini de sergilemiş oluyorlar.
Tirilye Mahallesi kadınları, kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri kullandıklarını belirtirken, ünlü Tirilye tipi zeytin ve zeytinyağı ile Mudanya'nın adını tüm Türkiye'ye duyurma amacındalar. 
Mudanya Belediye Bşk. Hayri Türkyılmaz, 'Tüm kadınlarımızı iş hayatına kazandırmak gerek. Biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. Kadınlarımızın ürettiği ürünlerin satılabilmesi için fiziki şartları daha da iyileştireceğiz. Özellikle köylerden gelen kadınların sayısını artıracağız. Tirilyeli kadınlarımızın, Belediyemiz'in Tirilye balıkçı barınağı yolundaki sıra dükkânlarımızdaki iş yerlerinde birbirinden güzel ve doğal ürünleri satmalarını gönülden destekliyorum. Mudanya ve Tirilye'nin markalaşması adına emekçi kadınlarımızın yaptığı bu çalışmadan dolayı kendilerini   kutluyorum' diyor.
Evet, bugün rotanızı Tirilye'ye çevirirseniz bir önerimiz daha var. Tarihi Akdoğan Ekmek Fırını'ndan nar gibi kızarmış, nefis, çıtır çıtır, kocaman ekmeklerden almayı da sakın ihmal etmeyin.
O fırın, bölgede yıllar önce açılan ilk fırın. 
Rahmetli Burhan Akdoğan orada ürettiği nefis ekmeklerle nam salmış bir bölge sakiniydi.
Vefatı sonrası oğlu Erdoğan Akdoğan ve sonra da torunu Doğan Akdoğan çalıştırdı fırını. 
Doğan, Tirilye'de çekilen bazı TV dizilerinde 'sevilen bir fırıncı' rolüyle kameralar karşısına geçmiş ve başarılı kompozisyonlarda izlenmişti. O da bir kaza sonucu yaşamını yitirdi.
Şimdilerde tarihi fırını aileden Emre Karagöz işletiyor. O da atalardan gelen özelliklerle Tirilye'nin ünlü ekmeklerini üretiyor.
Evet; gerçekten Tirilye güzel bir yer. 
Şimdilerde masmavi ve tertemiz sularda bembeyaz martıların, yelkenlilerin süzüldüğü panoramik manzaraya sahip denizi seyredebileceğiniz çay bahçeleri, sahil yolu, meydan, çocuk oyun parkları ve kaliteli restoranlarıyla kısa tatil turları için ideal bir yer. 
Bugün güzel bir tatil yaşamak için Tirilye yollarına eğer düşecek olursanız zeytin, zeytinyağı ve turşuların yanı sıra Tirilye'ye özgü o nefis ekmeklerden de almayı sakın unutmayın. Eminim, beğeneceksiniz.
Eğer şansınız varsa Tirilyeli balıkçılar ağlarına takılan ve bölgeye özgü barbun balıklarını sahilde satıyorlardır. 
Çekinmeden alın. Barbunun tadı başkadır.

Güzel sözler

 "İnsanların size davranışları, kendi değerlerini belirler. Sizin değerinizi değil.."
"Zaman, en bilge olandır; çünkü her şeyi aydınlatır." - THALES
 "Ne yaparsan yap, nasıl yaşarsan yaşa.. Ama gülebilmek için sakın birini ağlatma ve çıkarların için hiç kimseyi de satma!.."
 "Ayrılık içinde insanın gözünü açıp kapayıncaya kadar geçen zaman, yıl gibi gelir."
 "Hayatın en hüzünlü anı, mevsimine kapıldığın kişinin bahçesinde açabilecek bir çiçek olmadığını anladığın andır." - MAYAKOVSKİ
(Teşekkürler Celil DEMİR)

Pazar neşesi

"Akıl hastanesinde tedavi gören iki deli hastanenin çevrekindeki yüz ayrı duvarı atlayıp oradan kaçmaya karar vermişler. 
Sonunda 99 tane duvarı atlamışlar.. Biri sormuş: 
-'Ben çok yoruldum, sen de yoruldun mu?.' 
Öteki yanıt vermiş: 
-' Evet.. Ben de çok çok yoruldum..'
Ve karar vermişler. Sonra da zorluklarla atlayıp geçtikleri 99 duvarı tekrar büyük mücadeler içinde aşıp hastahaneye geri dönmüşler."
(Teşekkürler Kerem ERGENE)

Yeni çıkan kitaplar

MASKELİ KEDİ:

- Genç yetişkin edebiyatında bir Türk yazar Bengisu Özcan.
Genç yetişkin edebiyatın dünya çapında çok satan yazarları ve eserlerini Türkçeye kazandıran Pena Yayınları, şimdi de bu genç yazarı okuyucuyla buluşturuyor. Özcan’ın ilk romanı ‘Maskeli Kedi’de kiralık oyunculuk yaparak başka insanların kimliklerine bürünen gizemli bir genç kadın Eylül’ün öyküsü var. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.