Hava Durumu

Tarihi Deveciler Mezarlığı ne olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2012 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2012 09:22
 "İnönü Cad.’nden aşağıya inişte, Haşim İşcan Kavşağı solundaki boş alan, (eski Bıçakçılar Çarşısı) Tarihi Deveciler Mezarlığı'ndan kalan son hatıradır.
Mezarlık 5 asır önce (Yavuz Sultan Selim sonları) deve kervanı sahibi bir tüccarca kervan konaklama yeri olarak kullanılırken mezarlığa çevrilmiş, ancak kabirler tekniği alışılmadık biçimde, kapaklı hücre olduğundan yadırganmıştı.
Batıda Abdal Camii'nden, doğuda Acem Reis (yolun ortasındaki cami), kuzeyde (aşağıda) Kara Timurtaş Camii'nden, güneyde (yukarıda) Cumhuriyet Cad. Ebu İshak Camii civarına kadar uzanan yaklaşık 50 bin m2 alanlı bir bölgeyi kaplıyordu.
Nice ilim adamının da defnedildiği mezarlık, 1930'lar sonrası imar uğruna yok edilmiştir.
Önce İnönü Cad. açılıp doğu-batı olarak ikiye ayrılmış, doğuya sanat okulu, batıya toptancı hali -sonradan bıçakçılar çarşısı- ve bugünlerde de otopark yapılmış.
Alt tarafa da 50 m.’lik Haşim İşcan Bulvarı açılıp kuzey-güney olarak tekrar ikiye ayrılmış, alt kısımda Ördekli Hamam yanından başlayan Kara Timurtaş Külliyesi ve devamı; üst kısımda Abdal Camii'nden başlayıp Ebu İshak Kazeruni ve Kız Yakup Mah.’ne kadar uzanan bölge kalmış. (Kız Yakup'ta halen Deveciler Cad. var)
Tüm alan zamanla bugünkü hale dönmüş ve elimizde şimdi otopark alanı 5600 m2 kalmıştır.
Belediyemiz bu alana 5 katlı imar vererek, otel veya AVM yapılmak üzere satmak çabasındaymış.
Ümitle bekliyor ve 'Bu toprağı satmayın, imara açmayın, yandaki Abdal Camii ve Türbesi'yle birleştirin, Abdal Camii kıblesindeki belediyenin kagir depolarıyla birleştirip (bu depoları kültürel faaliyet için restore edeceklerini duyuyoruz) bu sahayı yeniden düzenleyerek ve az bir istimlakle 18. md. uygulanarak dini ve kültürel bütün olarak değerlendirin' diyorum.
Böylece karşıdaki başarılı örnek, Ördekli Kültür Merkezi'yle bütünleşsin ve çok talihsiz ve geri dönüşü imkansız Doğanbey TOKİ olumsuzluğunu biraz olsun hafifletin.
5600 m2 alanın nasıl-ne şekil düzenleneceğini burada anlatacak kadar haddini bilmez değilim elbet. Bulunur birçok aklı selim sahibi danışman, zevk sahibi bilirkişi ve otoriteler.
Bursa için çok şey mi istiyorum acaba?"
- Erdoğan EMRE/ Mimar

BUSKİ'nin 3 ekibi de ‘iş bizim değil’ dedi
20 Mayıs Pazar günü Mollafenari Mah. Derman Cad. Neşe Sokak'taki kanalizasyon borusu patladı. Ve semtin pis suları No:7'deki evimin bodrumuna doldu. Çok pis koku ve pis, mikroplu sular evimin altındaki eşyalarımı, yakacak odunlarımı berbat etti. BUSKİ'yi telefonla arayıp durumu bidirdim. Üç defa ayrı ayrı ekipler geldi ama hepsi de 'bu iş bizim işimiz değil, başka ekibin' diyerek gitti.
Hala evimin altındaki pis ve mikroplu sular öylece duruyor. Koku berbat. Bu işi BUSKİ yapmayacaksa kim yapacak?. Çoluk çocuk tehlike içindeyiz.
BUSKİ'nin sayın yöneticilerine durumu saygıyla bildirir ve acilen önlem alınmasını rica ederim."
Aptullah BAŞAY

Üstgeçit süslü püslü ama asansör çalışmıyor
"Beşyol'da oturuyorum. Geçen hafta sonunda yaşlı ve hasta annemi Ovaakça'daki akrabalarına götürmek istedim.
Minibüse binmek için ana caddenin karşısına geçmek için bir süre önce yeni yapılan Beşyol üstgeçidini kullanmak istedim. Malum bu geçidin üstüne çıkış için asansörler de yapılmıştı. Fakat kapısına 'asansör çalışmıyor' yazısı asmışlar.
Çaresiz, yaşlı ve hasta anacığımın koluna girip dimdik ve oldukça yüksek merdivenleri zar zor çıkıp tekrar aşağı indik, karşıya geçtik.
Bu köprünün yanlarında binlerce minik ampulden oluşan süslemeler var. Süsleme ampullerinden önce o asansörlerin çalıştırılması gerekirdi. Çevre esnafı 'asansörler geçit yapıldığından beri çalışmıyor zaten' dediler.
Istırap veren durum Büyükşehir'e yakışıyorsa bir diyeceğim yok!."
A.Galip ÇAĞIRAN

Bu kadar sık su borusu patlar mı?
"Nilüfer'deki Akçalar bölgesi geçen pazar günü öğle saatlerinden beri susuz. Ana su borusunun patladığı ve elde boru kalmadığı için onarımın hemen yapılmadığı söyleniyor.
Çok sık aralarla su borusu patladığı için bölgemizde susuz kalıyoruz.
Böylesine sık aralarla su borusu nasıl patlar?. Bunu anlayamıyoruz? BUSKİ'nin duruma ciddi şekilde el koymasını dileriz."
Adının açıklanmasını istemeyen bir okur


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.