Hava Durumu

O aşkın kahramanları şarkılarla anıldı!..

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2015 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2015 08:11
Karlı, puslu soğuk bir cumartesiden merhaba sevgili okurlarım..
İnegöl’de sanat adına gerçekleştirilen bir güzelliğe götürüyorum bugün sizleri.  

Sanat etkinliklerinde her geçen gün farklı başarılar yaratan bir İnegöl Belediyemiz var. 
Bu kez de ilçe Belediyesi Türk Müziği Korosu, Selahattin Pınar bestelerinin yer aldığı bir repertuvarla unutulmaz bir konsere imza attı geçenlerde.



Unutulmaz bestecilerimizden biri olan Selahattin Pınar’ın Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Afife Jale’ye olan aşkının notalara dökülmüş hali, koro tarafından seslendirildi. 
Şef Diler Yalaza yönetimindeki koro, Selahattin Pınar’ın en güzel ve unutulmaz bestelerinin yer aldığı bir repertuvarla gerçekleştiurdiği konserin ikinci bölümünde Kültür Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu ses sanatçısı Çiğdem Gürdal konuk sanatçı olarak sahne aldı..

AFİFE-SELAHATTİN AŞKI:

Türk tiyatrosunun ilk Müslüman kadın sanatçısı olan ve o yıllarda bu nedenle başı sık sık derde giren Afife Jale ile Selahattin Pınar’ın aşkını gecenin sunucuları Şükran Sefer ve Cem Taşkıner kesitlerle dinleyicilere aktardılar. 
Başarılı koroda sırasıyla Selahattin Pınar’ın ‘Bir Bahar Akşamı Rastladım Size’, ‘Gönül Yarasından Acı Duyanlar’, ‘Anladım Sevmeyeceksin’, ‘Gecenin matemini Aşkıma Örtüp Sarayım’, ‘Aylar Geçiyor Sen Bana Hâlâ Geleceksin’, ‘Nereden Sevdim O Zalim Kadını’, ‘Sorma Bana Nafile’ adlı eserleri başarıyla seslendirdi..

AH AŞK:

Programın ikinci bölümünde sanatçı Çiğdem Gürdal bşarılı yorumuyla izleyicileri adeta büyüledi. Gürdal’ın özellikle ‘Ah Aşk’ adlı eserinde sanatseverler gözyaşlarına hakim olamadı.

BİRAZ DA NOSTALJİ:

Yıllar önce Setbaşı’ndaki Havana Birahanesi.. Mermer masaların etrafında yorgun adamlar. 
Dip köşede, duvarlara asılmış Selahattin Pınar fotoğrafları..
Udi besteci Hasan Akıncı’nın çalıp söylediği Selahattin Pınar’ın dokunaklı bir hicazkarı yükseliyor oradan:  
“Nereden sevdim o zalim kadını/ Bana zehretti hayatın tadını/ Sormayın söylemem asla adını/ Bana zehretti hayatın tadını..”
Bir avuç müzik sevdalısı bir araya gelmiş ve Selahattin Pınar’ı şarkılarıyla anıyorlar.
O güne kadar şehirdeki müzik dernekleri hiç böylesi bir özel etkinlik yapmamış ama Havana böylesi bir gecenin mekanı olurken hiç gürültü-patırtı yok. Garsonlar köpüklü bira-rakı-köfte servisini kesmiş o dakikalarda.
Selahattin Pınar için düzenlenen bu mütevazı anma gecesinin mimarı Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nun eski aktör ve müdürlerinden olan ve daha sonra İstanbul’a yerleşip ‘Çocuklar Duymasın’ isimli TV dizisinde ‘Seyyar Tayyar’ tiplemesiyle harikalar yaratan Emin Gümüşkaya’dan başkası değil.  
Gece geç saatlere kadar sürüyor.
Gecenin konukları birahanede rahmetli Hasan Akıncı ile Emin Gümüşkaya’ya teşekkür edip vedalaşıyor. 
Dışarıda sisli, pis puslu, yağmurlu bir gece. Sevda yorgunu adamlar gecenin karanlığı içinde kaybolurken dudakları arasında hep o şarkı ‘Nereden sevdim o zalim kadını..’

Ulaşım sorunu için ‘06-18’ 

Gönderilen bir mail’den öğrendim. 
Sanat ve sanatçı kenti Bursa’da ulaşım sorunu sanatçı gençler tarafından bir belgesel filmde başarıyla yansıtılmış..
Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Nilüfer’in köyken mahalleye dönüşen bölgelerindeki öğrencilerin okullarına ulaşım sıkıntısını belgesel film yapmışlar. 
Nilüfer’de, Bütünşehir Yasası’yla mahalleye dönüşen köylerdeki öğrencilerin okul ulaşımı taşımalı sistem servisleri de kalkınca çileye dönüşmüş. 
Kar kış demeden  sabah erkenden yola düşen öğrencilerin evlerine dönüşü de akşamın geç saatlerini buluyormuş. 
Ve bu zorlu yolculuk şimdi “06-18” adlı belgesel filmde.
Nilüfer’e 40 km. uzak Güngören, Maksempınar ve Unçukuru mahallelerini pilot bölge seçen gençler kırsalda yaşayan öğrencilerin saatler süren zorlu yolculuklarını ‘Bütünşehir Yasası ile Eğitim Yarıda Kalmasın’ sloganıyla belgesel filme taşırken sabah 6:30’da başlayan okul yolculuğu, yorgunluk nedeniyle derslerde yaşadıkları sıkıntılar ve okul çıkışında 3 saat boyunca mahallerine dönmek için Küçük Sanayi Sitesi’ndeki durakta saat 18.00’deki akşam otobüsünü bekleyerek yaşadıkları yoğun çile belgeselde ayrıntılarıyla yer almış. 
Gençler belgeselle Nilüfer Bld. Bşk. Yardımcısı Bukle Erman’ı ziyarette soruna  çözüm için destek istemişler. (Fotoğrafta Erman ve öğrenciler) 



Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay, Gençlik Meclisi Bşk. M. Berk Kaya ve projede yer alan gençlerin bulunduğu ziyarette Bukle Erman, projenin altına imza atan gençleri kutlamış. 
Yaşanan sorunu tüm detaylarıyla yansıtan bu ilginç belgeseli ben de çok merak ediyorum doğrusu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.