Hava Durumu

Müziğin iki dev ismi Attilla Özdemiroğlu ve Cemal Ünlü

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2016 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2016 08:22
Mutlu pazarlar değerli okurlarım..
Müzik dünyamızın değerli insanları her geçen gün biraz daha azalıyor. Geçen çarşamba da ünlü besteci Attilla Özdemiroğlu’nu yitirdik. Birbirinden ünlü besteleriyle müzikseverlerin kalbinde yaşayacak olan sanatçımız, film müzikleri dalında da büyük bir üne sahipti. Ve bugüne kadar ses getiren filmlere yaptığı müziklerle Antalya Film Festivallerinden 7 Altın Portakal ödülü de almıştı. Işıklar içinde olsun.
Pazar yazımızı sinema filmlerinin ‘olmazsa olmazı’ müzik konusunda açmışken önemli bir sanat etkinliğine değinelim:
‘Cemal Ünlü ile Taş Plaklarla Türk Filmleri Seyri/ Türk Film Müzikleri Semineri’ adlı güzel bir etkinlik bu.
Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın etkinliğinde bu konudaki çalışmalarıyla tanınan Cemal Ünlü genç öğrencilere ilginç bilgiler sundu. 



Cemal Ünlü 1949 İstanbul/Üsküdar doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdikten sonra tiyatro çalışmalarına 1966’da  Üsküdar Halkevi’nde başladı.
1969’da LCC Tiyatro Okulu’na giren Ünlü 1979’­­­da girdiği İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu, yönetmen olarak çalıştı. ‘Kaçsam Bırakıp” isimli müzikli-belgesel oyunu Konya Devlet Tiyatrosu’nda oynandı. Geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz üzerine de çalışmalar yapan sanatçımızın hazırladığı iki oyun, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda gösterildi. Karagöz’le makaleleri albümleri bu konudaki büyük bir boşluğu doldurdu. 
“Tohum Düştü Toprağa” ve “Rüzgâr Suya Yazmıştı” isimli iki gençlik romanı bulunan sanatçımızın kayıt tarihi ve gramofon plakları ile ilgili araştırmaları 1991’de Dr. Robert Anhegger ile yazdıkları “Sözlü Taş Plaklar” makalesi ile başladı. 
Pek çok makale, ansiklopedi maddesi hazırlayan Cemal Ünlü sayısız dinleti ve seminer gerçekleştirdi, tiyatro okulları ve konservatuvarlarda dersler verdi. 
Bu arada Açık Radyo’da; “Taş Plaklarda Saz ve Söz”, “Sadanüvis” programlarını hazırlayıp, sundu ve eski kayıtlardan 30 kadar da albüm hazırladı. 
Ünlü müzik ve tiyatro adamının son çalışması; 10 CD’den oluşan ‘Tanburi Cemil Bey Külliyatı’. ‘Git Zaman Gel Zaman’ adlı kitabı; merkezi USA’da bulunan ve ARSC derneği “The Association for Recorded Sound Collections” tarafından 2005 yılında; “Dünya Müziği En İyi Araştırma” ödülüne layık görülmüştü. 

Pazar neşesi

‘PANTOLON’: Misafir bayan evin çocuğuna bakıp anlatıyordu:
“Ağız tıpkı babasının ağzı.. Gözler annesinin gözleri.. Burun da ablasının burnu..”
Çocuk sonuna dek dinleyip ekleyiverdi:
“Pantolon da ağabeyimin!..”    (Teşekkürler Çiçek GÜNDÜZ)

Yeni bir kitap

‘NERDE KALMIŞTIK?’:

- Ünlü tiyatro sanatçısı Haldun Dormen anılarını kitaplaştırmaya devam ediyor.
70 yıla dayanan sanat yaşamındaki ilginç olayları ve anıları kendine özgü anlatımıyla kalema alıp tiyatro sevdalıları ve okurlarına sunan Dormen’in yeni kitabı ‘Nerde Kalmıştık’ Doğan Kitap tarafından piyasaya sunuldu.
Tiyatro ve sinemanın pek çok ünlü ismini de bu kitapta bulabilmeniz mümkün.    
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.