Hava Durumu

‘Lüla ve Ben’- Çizakçalar ve Bursa’da yakın geçmiş

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2016 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2016 08:29
Mutlu pazarlar efendim..
   Nerden başlasam, nasıl anlatsam bilemiyorum.
Çok ilginç, titizlikle kaleme alınmış ve Bursa’nın yakın tarihindeki eğitim öğretim ve yaşamından kesitlerin anlatıldığı bir kitaptan söz etmek istiyorum bugün.
   Kitabı Prof.Murat Çizakça dostum gönderdi. Önceki yıllarda da Bursa’da ilk özel yeni okul ve koleji açan rahmetli öğretmenimiz Süheyla Çizakça’nın gönderdiği bir kitap vardı. ‘Bir Ömür ki’ adlı kitabında eşi rahmetli İhsan Çizakça ile büyük mücadele sonucu, güçlükle ve 65 lira sermaye ile açtıkları okulları ve yaşamlarını anlatmıştı Süheyla Hocam.
    Murat Çizakça, Süheyla Hanım’ın oğlu. Gönderdiği kitap, sosyal psikoloji dalında dünya çapında bir isim olan ablası Prof.Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın bu anıları detaylarıyla tamamlayan ‘Lüla ve Ben’ adlı eseri..   


Doğan Kitap’tan yayınlanan ‘Lüla ve Ben’ de Çiğdem Hocamız tüm aile bireyleri ile yakın çevresinin ve Çizakça Ailesi’nin sanatçı dostlarını, Bursa’da eğitim öğretime katkı veren hayırseverleri anlatıyor.
    Örneğin; şimdilerin Güzelyalı’sı olan Burgaz’ın yıllar önce bir sayfiye bölgesi olmasında önemli rol oynayan Köksal Motel ve Kavaklı Ev’le ilgili anılar da çok renkli..
    Ayrıca o yıllarda Mudanya’nın yakışıklı gençlerinden rahmetli Ural Duraner de bu kitapta. Ve Mudanya kıyılarında yaşanan büyük bir aşkın kahramanı merhum Oğuz Kağıtçıbaşı da. Bursa’nın eski ünlü iş adamlarından İhsan İpeker, Tolon Ailesi ve heykel sanatçısı Prof. Tankut Öktem’e, yazar Sadık Şendil’e de satırlar arasında rastlıyoruz.
Lüla, Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın çocuk yaşlarda sevgili annesi Süheyla Hanım’a hitap şekli. (Kitabın kapağında aile dostları olan ünlü ressam Kemal Zeren’in yaptığı ana-kızın yağlıboya tablosu var)
    Rahmetli Süheyla Hocamız, merhum eşi İhsan Bey’i, kendini ve okulunu inşa edişinin büyülü öyküsünü ‘Bir Ömür Ki’ kitabında yansıtırken kızı Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı da bu öyküyü kendi anılarıyla tamamlıyor.
   Ayrıca Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşuyla ilgili önemli bilgiler ve daha neler neler var kitapta. 
   Farklı kuşaklardan ana-kızın anılarının bütünleştiği ‘Lüla ve Ben’ büyük özenle hazırlanmış bir eser. Elinize sağlık Çiğdem Hocam.. Kardeşi Prof. Murat Çizakça’ya kitabı gönderdiği için çok teşekkürler.
Şimdi Özel İhsan Çizakça Lisesi Platformu Komite Başkanı Barbaros Öztürk dostuma da bir öneri. Şimdi tarih olan bu okulun değerini yansıtan kitap tüm eski mezunlara ulaşmalı Barbaros!.
Çünkü hepsi de bu okulun nasıl tarihi geçmişini bilmeli ve onur duymalı.
İdealist öğretmen çift Süheyla ve İhsan Çizakça ve kitapta adları geçen ve aramızdan ayrılmış olanları saygıyla anıyorum. Işıklar içinde olsunlar. 

Hafize Gün tiyatroda 50. yılını kutladı!..

AVP Devlet Tiyatrosu başarılı sanatçılarından Hafize Gün 6 Mart’ta bir grup hanım dostunun Piramit Düğün Salonu’nda düzenlediği bir törende 50. sanat yılını kutladı.
AVP Tiyatrosu’nda seksenden fazla oyunda rol alan ve başarılı kompozisyonlar çizen Gün’ün ayrıca yayınladığı yedi şiir kitabı da var. 
Gün’ü kutluyor ve sanat yaşamında daha nice başarılı yıllar diliyorum.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.