Hava Durumu

Kitap okuyun insan sarrafı olun

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2016 07:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 07:23
Güzelliklerle dolu bol güneşli bir cumartesi tatili diliyorum sevgili okurlar.
Nilüfer Bld.’nin kültür-sanat etkinlikleri hız kesmiyor. Bu kez de çocuk ve gençlik edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu’nu konuk etti. Ünlü yazar dünyanın en güzel bağımlılığının kitap okumak olduğunu vurguladı ve çocuklara bol bol kitap okumalarını önerdi. 
Nilüfer Bld. Kütüphaneler Md.’nce düzenlenen Çocuklarla Kitap Söyleşileri’nin bu ayki konuğu yazar Gülten Dayıoğlu, ‘Kitap insanı kötülüklerden korur’ derken Nâzım Hikmet Kültürevi ve Üçevler Kütüphanesi’nde düzenlenen iki ayrı söyleşide yaklaşık 400 çocukla bir araya geldi.



53 yılda 80 kitap yazan Dayıoğlu, ‘İlkokulda yazmaya başladım. Yeteneğimi gören öğretmenim beni kütüphaneye götürdü ve yönlendirdi. Okumadan yazamazsınız ve ben hâlâ yazmak için okuyorum. Kitaplar zihnin besini ve dünyanın en güzel bağımlılığı. Düzenli okursanız bağımlılık yapar. Kitap okuyan dilini iyi öğrenir, kelime ve sözcük dağarcığını genişletir. Kitap okuyan kendini rahat ifade eder ve toplumda fark yaratır. Kitap okuyan insan sarrafı gibi karşısındakini anında çözer” dedi. 
Soruları da yanıtlayan Dayıoğlu, ‘Gizemli Güvercin’ adlı kitabını da öğrenciler için imzaladı. Nilüfer Bld. Kütüphane Md. Şafak Pala da Dayıoğlu’na, özel tasarım portresini armağan ederek söyleşi için teşekkür etti. 

Bursa ve balık


Osmanlı döneminde padişahlarımıza Uludağ’dan yaz aylarında kar götürüldüğünü ve bu karlarla soğutulmuş şerbetler içildiğini çeşitli kitaplarda okumuştum. 
Ama Uludağ’dan saraya padişah için alabalık götürüldüğünü de değerli Hocamız Sn.Güler’in mail’inden öğrendim. Duyarlılığınıza teşekkürler Sn.Hocam.
Hocamız şunları yazıyor:: 
***
“Erdal Bey, merhaba…
Asaf Muammer’in İstanbul Balık Kültürü [Küre Yayınları, 2015] kitabı tarafımdan yayına hazırlandı. 26 Mart 2015 tarihli köşe yazınızda bu kitabı kamuoyuna tanıttığınız için size teşekkür ediyorum.
Bu vesile ile konuyla ilgili bazı hususları ifade etmek istiyorum. Benim İstanbul’dan sonra en çok sevdiğim şehir Bursa’dır. Bursa’da hiç yaşamadım, buna rağmen Bursa benim vazgeçemeyeceğim bir şehirdir. Ayrıca Bursa henüz derinlikleri keşfedilememiş şehirlerden birisidir. Bu noktada Bursa’nın balıkla alakası da çok fazla üzerinde durulmamış hususlardandır.
Bursa denize 30 km mesafede, üç ilçesi (Gemlik, Karacabey, Mudanya) Marmara sahilinde bulunan şehirdir. Ayrıca İznik ve Uluabat göllerine sahiptir. İlaveten Uludağ’ın alabalıkları da meşhurdur. Asaf Muammer bu konuda şunları söylüyor: “Bursa, Yalova ve Karamürsel’in yüksek ve soğuk sularında dünyaca en makbul sayılan alabalıkların en güzel cinsleri bulunur” dedikten sonra Sultan Abdülhamid’in sarayına özel olarak bu balıklardan tutturduğu ve canlı olarak getirttiğinden bahsediyor. (s. 177-178)
Bütün bunlara istinaden bazı noktalarda İstanbul’un balık kültürü ile müşterek özellikler taşısa bile Bursa’nın İstanbul’dan farklılaşan özelliklerinin bulunup bulunmadığı merak konusudur. 
Bursa’yı dışarıdan seven birisi olarak bu konuyu bilen kimselerin açıklamalarının çok yararlı olacağını düşünüyorum.
Selamlar..”
Ruhi GÜLER Assist. Prof. / Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.