Hava Durumu

‘Kanlı Nigar’dan sonra ‘Buzlar Çözülmeden’...

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2014 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2014 07:56
Mutlu pazarlar.. Bursa’da ‘tiyatrolu günler’ nihayet başladı...
Hafta içinde Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu Sadık Şendil’in ünlü eseri Kanlı Nigar’ oyununun prömiyerini yaptı..
Ali Düşenkalkar’ın rejisörlüğünde sahnelenen oyun büyük bir beğeniyle izlendi.
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da, yeni sanat sezonuna ‘Buzlar Çözülmeden’ adlı oyunuyla merhaba diyecek. 
Yeni sezonun ilk oyunu, 4 Kasım Salı günü Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda sahnelenecek.
Türk Tiyatrosu’nun en önemli yazarlarından biri olan Cevat Fehmi Başkut’un Türk Tiyatrosu klasikleri arasında yer alan oyunu ‘Buzlar Çözülmeden’ in yönetmenliğini Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek’in yaptı. 

Yoğun kar yağışı yüzünden yolları kapalı kasabaya gelen yeni kaymakamın hikayesini anlatan oyun 4, 11, 18 ve 25 Kasım’da, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda tiyatroseverlerle buluşacak.
Şehir Tiyatrosu’nun bir diğer özel oyunu ise Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ‘Gulyabani’si.. Volkan Özgömeç’in yönetmenliğinde sahneye taşınan oyun, 6 ve 13 Kasım Perşembe ve 7 ve14 Kasım Cuma günleri saat 20.00’de, 8 ve 15 Kasım Cumartesi günleri de saat 14’te Tayyare Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
Şehir Tiyatrosu’nda ustalıkla sahnelenen bir diğer eser ise Nikolay Gogol’un ‘Evlenme’ adlı oyunu. 
İki perdelik müzikli oyun, Ertan Akman’ın yönetmenliğinde, seyirciyle buluşuyor. Oyun, 20-27 Kasım Perşembe ve 21-28 Kasım Cuma günleri saat 20’de, 22-29 Kasım Cumartesi günleri de Saat 14’te Tayyare Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
Tüm sanatçılarımıza seyircileri ve alkışları bol olsun diyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

***

SANATÇI EKREM AZMAN'I YİTİRDİK

Bursamız önemli bir sanat adamını daha yitirdi.
Ekrem Azman’dan söz ediyorum.
Rahmetli tam bir tiyatro tutkunu, başarılı bir sanatçı ve işadamıydı.
İnegöl’de 1934 yılında doğdu.. Küçük yaşlarda babasını kaybetti. Bu nedenle eğitimini yarım bıraktı.
Bir süre baba mesleğini sürdürdü.. 1940’lı yıllarda İnegöl Halkevi’de okur-yazar gençlerle Türk ve dünya edebiyatı klasiklerini okudu ve inceledi.. 
Bu entelektüel gruptan, sonraları Orhan Tercan, Ahmet Necdet, Refik Cabi, Adnan Özkan, Yaşar Faruk İnal gibi kimi edebiyatçı ve yayıncılar çıktı.

Ekrem Azman resim sanatına olan sevgisi nedeniyle Bursa’da bir dokuma fabrikasında desinatör olarak iş buldu. Vatani görevi sonrası aynı iş kolunda, ancak bu kez jakarlı kumaş dokunan bir işyerine girdi. Zamanla bu işte uzmanlaştı. Serbest çalışmaya başlayıp atölye açtı.. Başarılarıyla adını yurtiçi ve dışında duyurdu, tekstil desinatörlüğü konusunda Türkiye’nin önde gelen sanatçıları arasındaydı.
Ekrem Azman’ın Ticaret Borsası’nın Kapalıçarşı yanındaki eski işhanındaki atölyesi zaman zaman kentin önemli bir sanat merkezi haline gelir, tiyatro, şiir, sinema, resim ve edebiyata gönül verenler burada buluşur, Azman da onlara örnek bir ev sahipliği sergilerdi.
Ekrem Azman, Bursa Oda Tiyatrosu’na da katkılarda bulunmuş ve desinatörlük konusundaki en önemli hamlesini de özgün çizgileriyle hazırladığı desenlerini kendi buluşu olan projeksiyon makinesiyle duvara yansıtarak yaptığı büyük boyutlardaki desenleriyle gerçekleştirmişti..
Evet; Bursa, önemli bir sanat adamını daha yitirdi.
Işıklar içinde olsun. Ailesine, kızı Nükhet Taşman ve tüm sevenlerine başsağlığı diler acılarını paylaşırım.

*** 

YENİ KİTAPLAR

 Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından hazırlanan yazar Hakkı İnanç’a ait ‘Ateş Etme Silahsızım’ adlı kitapta ilginç öyküler yer alıyor.
Çeşitli kesimlerden düşündüren, yürek sızlatan ve güldüren insan portrelerinin ustaca anlatıldığı ‘Ateş Etme Silahsızım’ın yazarı Hakkı İnanç, daha önce de Selçuk Baran Öykü Ödülü’nü ‘Bozuk’ adlı eseriyle kazanmıştı...

***

ŞEF ZEYNEP GÖKNUR YILDIZ'A TEBRİKLER

Nilüfer Belediyesi’nin çeşitli dallardaki sanat etkinlikleri uluslararası boyutlarda da büyük başarılara ulaşıyor.
Bu kez de İspanya’nın Calella kentinde düzenlenen Canta Al Mar Uluslararası Koro Festivali’nde Nilüfer Çoksesli Korosu büyük bir başarıya imza attı.
62 ayrı koronun katıldığı festivalde Bursalı sanatçılar Mıx kategoride Altın madalya ve Folk Kategoride de altın diploma ödülü almaya değer görüldü.
Koronun başarılı şefi Zeynep Göknur Yıldız ise 28 ayrı ülkeden etkinliğe katılan 62 koro şefi içinde ‘en iyi şef’ ödülünü kazandı. 
Sanatçı Yıldız ve korist arkadaşlarına tebrikler..

***

GÜZEL SÖZLER

“Gül filizlendiği günden itibaren güneşe aşıktır, güneş her ne kadar ayın görkemine kanıp gülünü unutsa da.. Ama gül ayın görkemine kanıp güneşini unutmaz.”
“Söyleyecek hiçbir sözün olmayabilir. Bu hiç önemli değil.. Ama boş konuşmaktan çok daha iyidir.”
“Sen gülerken yanındakiler de güler. Sen ağlarken yalnız ağlarsın..”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.