Hava Durumu

Elmalı mercimek çorbası

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2016 04:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2016 04:50
Merhaba sevgili okurlarım;
Geçen cumartesi bu köşede ‘Bu Sıcaklarda Buyurun Size Soğuk Bir Çorba: Ayran Aşı’ başlıklı bir öneriyi boğucu sıcaklarda hem karnınızı doyurmanızı ve hem de rahatlamanız, ferahlamanız için yayınlamıştım.
Bugün de denemeniz için ilginç bir çorba daha. Okurum Sn. Emekli Öğretmen A.Oya Doğan şu samimi satırlarıyla ‘elmalı mercimek çorbası’ tarifini göndermiş:
Sn. öğretmenimiz aynen şunları yazıyor:
***
“Köşenizde yayınladığınız ‘ayran aşı çorbası’ ile ilgili yazıyı okuyunca beni sanki yine o çocukluk günlerime götürdünüz.
Nur içinde yatsın; yaz tatillerinde ne zaman rahmetli anneannemin Bolu’nun Çepni mevkiindeki evine gitsek bize ayran aşı çorbası yapardı. Sıcak havalardaki soğuk çorbayı o kadar çok severdik ki anlatamam..
Anneannem, yemyeşil, geniş bahçede oynarken topladığımız elmalarla da bizlere leziz çorbalar yapardı. Ben ve kardeşlerim elma çorbasına da hayran olurduk. 



Elmalı mercimek çorbasını şöyle yapıyordu rahmetli:
Küçük bir kase mercimeği yıkayıp yarısına kardar doldurulmuş orta boy bir tencerede kaynatırken bir bütün elmayı yıkayıp ayıklıyor, kabuklarnını soyuyor, onu da kaynayan tencereye atıyordu. 
Bir diş sarımsak ile bir küçük domates, bir patetes, soğan, havuç ta ilave ediyordu. Bunlar iyice yumuşayınca kaşıkla bir güzel eziyor, sonra süzgeçten geçiriyordu. 
Günümüzde bu işlemi meraklı hanımlar üzülmeden, yorulmadan rondo ile kolayca yapabilirler. Elmalı mercimek çorbanız hazır sayılır ama üzerine biraz baharat konup eritilmiş tereyağ da dökerseniz çok daha harikulade olur.
Elmanın kendine has nefaseti mercimek çorbası içinde rahatça belli olabiliyor. Bu da son derece besleyici olan çorbaya ayrı bir çeşni katıyor.
Bir küçük önerim daha var. Ben kış aylarında elmalı mercimek çorbasını ‘ayvalı mercimek çorbası’ olarak da yapıyorum. Elma yerine  ayva kullanıyorum. O da çok nefis oluyor.
Damak tadına önem veren tüm hanım okurlarınıza elmalı mercimek çorbası tarifini yayınlamanızı rica ediyor, denemelerini şiddetli tavsiye ediyorum.                      
Afiyet olsun efendim.”
Emk. Öğrt. A. Oya DOĞAN

Yeni çıkan bir kitap

‘ATASÖZLERİ, DEYİMLER, DEYİŞLER VE ÖĞÜTLER’ :- Berfin Yayınları’nca hazırlanıp okurlara sunulan yazar Lütfi Kaleli’ye ait ‘Atasözleri, Deyimler, Deyişler ve Öğütler’ isimli kitap her kütüphanede bulunması gereken önemli bir çalışma. 
Türk dilinde kullanılan ve sayıları bir hayli çok olan bu güzel sözleri bir araya getiren kitap, öğrenim görecek olan çocuklarınız için de başvurabilecek bir eser.  

Cumartesi neşesi

“Oğlunu İngilizce öğrensin diye Londra’ya gönderen baba okumayıp hep para isteyen oğlu birkaç yıl sonra dönünce onu soru yağmuruna tutmuş:
“Oğum İngilizcede ağaç ne demek?”
Oğlu ‘Dan’ diye yanıtlamış.
‘Peki iki ağaç ne demek?’
‘Dan dan!.’
‘Pekii, orman ne demek?
Oğlu biraz düşünmüş ve ‘Dan diri diri diri dan’ demiş :
(Teşekkürler Berk AKAN)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.