Hava Durumu

El emeği, göz nuru Bursa yorganları!..

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2016 04:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2016 04:34
* Aç insana dokuz yorgan örtmüşler, yine uyuyamamış.. / * Attan düşene yorgan döşek, eşekten düşene kazma kürek../ * Ayağını yorganına göre uzat../ * Yorgan gitti, kavga bitti../ * Pire için yorgan yakma..
Bunlar birer atasözleri.. Yeri geldiğinde kullanırız..
Ama sadece atasözlerini mi? Hayır.. Soğuk kış gecelerinde bizleri sımsıcak tutan yorganları da..
Yorgan meselesine nereden geldik derseniz; yakında Bursa’dan dış ülkelere yapılan ihracat ürünleri arasına el emeği, göz nuru büyük bir emekle üretilen, üzerinde birbirinden güzel desenlerin işlendiği saten kaplı Bursa yorganları da eklenecek gibi.. Bu konuda Romanya’dan talep var..
Bursa’nın ünlü şeftalisi, kestane şekeri ve ipeği gibi pek çok ürünün yanında yorganları da var ama bu pek gün yüzüne çıkmamış bugüne kadar. Çünkü üretimi zor.
Oysa, şehrimizde tarihi Kapalıçarşı kompleksi içinde kendine özgü, anlı şanlı Yorgancılar Çarşısı bile var.



Ve bu çarşının en eski kuruluşu da 72 yıllık bir geçmişe sahip.. Dayıdan, dededen, babadan oğula geçen Konçi tekstil, tasarım, yatak örtüsü ve yorgan üreten firma Doğan Konçi (fotoğrafta solda, yardımcısı Murat Bülbül ile) kaptanlığında el sanatlarının yok olmaya yüz tutan yorgancılığı yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirebilmek için büyük bir çaba sarf ediyor.
Doğan Konçi, “mesleğe ilgi çok çok azaldı. Eleman sıkıntısı çok. Yetiştirebileceğimiz yetenekli gençleri de bulamıyoruz.” diyor
İç pazardan da talep gören pamuk ve yün yorganların üretilmesi tamamen bir merak ve zevk işi. Romanya’lı bir firmadan talep aldıklarını belirten Konçi, ‘bir yorgancı ustası yaptığı işten zevk almalı, önce kendi beğenmeli’ derken şunları ekliyor:
“Pamuk ve yün yorganların farkı, fabrikasyon üretim olan slikon yorganlarla  ölçülemeyecek kadar fazla. Yün ve pamuk yorganlar el emeği göz nuru bir sanatın ürünleri olduğu kadar sağlık açısından da diğer yorganlara oranla büyük bir fark yaratır. Sağlıklı bir uyku için yün veya pamuk yorgan kullanılmalı. İyi bir yün-pamuk yorgan ancak iki üç günde oluşturulabiliyor. Bu da yorgana verilen emek ve değerin bir ölçüsü’ diyor.
Evet, yaz sıcakları yaşanırken önümüzde kışın dondurucu günleri de var.. Unutmayalım. Yün veya pamuk yorganlarla şimdiden sağlıklı, mışıl mışıl uykular efendim. 

Yeni çıkan bir kitap

‘TATLAR, DOSTLAR, ANLAR’:-  Ünlü turizmci İ.Raha Arar, aynı zamanda iyi bir gurme olarak bilinir. 
Esen Kitap’tan yayınladığı lüks baskılı yeni kitabında gezip gördüğü, sevdiği ve anlatıp tanıtmaya değer gördüğü restoranlarla ilgili görüşlerini bu kikapta yansıtıyor.
Tatil döneminde yola çıkacaklar için faydalı bir eser 

Cumartesi neşesi

AJAN:- “Temel gizli ajan olarak göreve başlamış.. Bir gün kendisine verilen görev gereği incelemeye çıkmış ve bir işyerinde saksılara konulan mikrofonların paslandığını fark edince diplerine hemen bir not bırakmış: 
‘Çiçekleri sulamayun, mikrofonlar paslaniyi”
(Teşekkürler Kudret SANCAKTAR)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.