Hava Durumu

Beyaz örtü ruh ve bedeni rahatlatıyor!.

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2015 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2015 08:36
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı hayatı zorlaştırıyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle büyük kentlerde trafikte yaşanan sorunların kişide gerginliğe ve endişeye yol açtığını belirten uzmanlar, yaşanan sorunlara rağmen karın keyfinin çıkarılması gerektiğini söylüyor.
Pazar yazımızda bu kez Uzman Psikolog İhsan Öztekin, karın kişiyi rahatlattığını ve kişide bir gevşemeye neden olduğunu belirten şu öneriler var: 
(Yazıyı dostum Müh. Serkan Özgiray’ın gönderdiği bu güzel kar manzarası ile süslüyor ve teşekkür ediyorum.) 



“Her mevsimin kendine göre bir güzelliği var. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatını kaçırmamak lazım. Bembeyaz görüntüsünün yanında bir örtü gibi tabiatı kaplayan kar, günlük yaşamımızı zorlaştırsa ve bazı olumsuzluklara neden olsa da görüntüsüyle kişinin psikolojisini doğrudan etkiliyor.
Doğal bir tabiat olayı olan kar, kişide gevşemeye neden oluyor. Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı bir etkisi var. Yaz aylarında yeşil ve mavi, sonbaharda sarı ve kış aylarına hakim olan beyazı kişinin ruh sağlığını etkiliyor. 
Kar yağışı büyük kentlerde yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle trafikte yaşanan olumsuzluklar, aksamalar ve yoğunluklar kişide zaman zaman endişeye ve  gerilimlere neden olabiliyor. Ancak bu beyaz mevsim insanı rahatlatan tarafıyla avantaja dönüştürülebilir.
Okulların kar tatili nedeniyle kapatılmasıyla aileler birbirlerine daha fazla zaman ayırabilir. Okulların tatiliyle anne babalar çocukları ile daha çok ilgilenebilir. Temiz havada kısa yürüyüşlerle karın tadı çıkarılabilir. Kişiler, pozitif etki için negatif etkiden arınmalı. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatı da kaçırılmamalıdır.” 

Pazar neşesi

CEKET

“Temel kahvehanede arkadaşlarıyla oturmuş koyu bir sohbet içinde. O sırada telefonu çalıyor. Arayan eşi ve acilen eve gelmesini söylüyor. Temel büyük bir telaş ve endişe ile arkadaşlarına veda edip evine gidecek.. Dışarısı ise çok soğuk. Temel telaş içinde ceketini arıyor. 
Arkadaşları ‘ceketin zaten üstünde be Temel’ diyerek kahkahayı basıp gülüşüyorlar.
Temel arkadaşlarına dönüyor ve ‘uyy uşaklar söylemeseydinuz pu soğukta ceketsuz cidecektum eve!..”

BÜRO

“Kar, kış; soğuk bir gün.. Adamın biri durakta evine gitmek için otobüsünü beklerken yanına gelen ve kendisinden para isteyen dilenciye:
“Ben sokakta dilenen kimseye para vermem” diyor.
Hazırcevap dilencinin cevabı şöyle oluyor:
“Ne yani, sizden üç kuruş para koparabilmek için büro mu açacaktım?.”
(Teşekkürler Neslihan KAVAS)

Yeni çıkan kitaplar

GÜL

Sanat tarihçisi ve yazar Gül İrepoğlu ‘Lale’ isimli kitabından sonra şimdi de ‘Gül’ isimli ilginç bir kitap yayınladı.
İlginç bir araştırma olan kitap, gül çiçeğinin tüm botanik özelliklerinin yanı sıra rüyalardaki yorumuna, sanat tarihi içindeki yerinden ve müzik alanındaki yansımalarına kadar geniş bir araştırmayı kapsıyor.

MILES DAVIS

Ünlü trompet sanatçısı Miles Davis’in otobiyografik eseri müzikseverler için..
Caz sanatının efsane isminin St. Louis’deki çocukluk günleri, on yedi yaşında müzik tutkusunun peşinden New York’a gidişi ve kendi sesini bulma çabaları. Siyah ve isyancı bir müzisyen olarak kendisi kalmaktaki ısrarı. Yeniliğe açık oluşu. Değişik müzisyenleri bir araya getirerek onları ateşlemekteki başarısı. Sonunda bir müzik efsanesi haline gelişi. Yıllarca birlikte çaldığı Bird, Dizzy, Monk, Trane ve daha birçok ünlü müzisyene ilişkin anıları. Bunların yanı sıra uyuşturucu ve alkol bağımlılığı ve bu bağımlılığa karşı mücadelesi, hayatına giren kadınlar, parasal hırsları, şık giyinme ve lüks araba merakı. Miles’ın anıları sıradışı bir sanatçının yaşamının açıklık ve içtenlikle kaleme alınmış bir yaşam öyküsü olmakla kalmıyor, bir dönemin müziğinin ruhunu da yansıtıyor.”

Güzel sözler

“Bir yakınını kaybedenin yüreğinde o ilk gün kırk mum yanar, sonra her gün bir tanesi söner. Kırkıncı gün tek bir mum kalmıştır yanan.. İşte o hayat boyu sönmez *- “Değerli olan hayat değil; hayatın amacıdır.” 
*- Ağzından çıkan söze dikkat et. Söylediğin o sözü unutursun ama kalbini kırdığın kişinin yüzünü hiç unutamazsın ve üzülürsün yaşam boyu..”
*- “Vazgeçenler sadece kaybedenlerdir..” - L.MUTLU
*- “Yaradılış insana emanet edilmiştir. Karanlıkları yenmek ise sadece insanın görevidir..” - MAALOUF
*- “Her insan kendine yakışanı yapar.  Çünkü kalite olgusu  asla tesadüf  değildir..”  
(Teşekkürler Ergin DOĞU) 

Ayla Gürses’i yitirdik..

Bursalı ünlü besteci ve yorumcu rahmetli Yıldırım Gürses’in İstanbul Radyosu ses sanatçısı eşi Ayla Gürses’i geçen çarşamba günü yitirdik..
Geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu vefat eden Ayla Gürses’e     Allah’tan rahmet, tüm yakınları ve dostları İnal ailesi ve müzikseverlere sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun..
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.