Hava Durumu

BESAŞ, rüşeym hakkında detaylı açıklama yaptı

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2015 06:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2015 06:56
“11/2/2015 tarihli gazetenizdeki köşenizde yeralan ‘BESAŞ ve rüşeym başlıklı okur talebi ilgili birimlerce incelenmiştir.
BESAŞ, bayilerinde satışa sunmuş olduğu 70 kalem ürünün büyük bir kısmını, kendi tesislerinde üretmekte olduğu ürünlerden oluşmaktadır. 
Besaş’ın misyonu kaliteli, sağlıklı ve ekonomik ürünleri Bursa halkının hizmetine sunmaktır.  
Bu çerçevede satışı yapılacak ürünlerin mümkün olduğunca kendi kontrolü altına imal edilmesine özen göstermektedir. 
BESAŞ 2013 ve 2014 yıllarında ilave olan Keles Süt tesisi ve AR-GE Unlu Mamuller Araştırma Merkezi ile birlikte ürün çeşitliliğini de artırmıştır. Bu nedenle bayilerde bu tesislerinde imal edilen ürünlere ağırlık verme noktasında çalışma yapılmaktadır. 
Bahsi geçen rüşeym (Buğday Embriyosu) idare tarafından rüşeymli ekmek üretimi için tedarik edilen bir hammaddedir. 
Çalışmakta olunan un fabrikaları rüşeymi kepekli olarak ayırarak BESAŞ’a sevk etmektedir. Rüşeymin kepekli olarak kullanılması rüşeymli ekmek üretim prosesi açısından herhangi bir sakınca oluşturmamaktadır. 
Ancak okurunuzun talebinde bahsedilen tarzda ambalajlarda satışa sunulacak olan rüşeymin tam olarak ayrılmış rafine bir ürün olması gerekmektedir. 

Mevcut tedarikçileri olan un fabrikalarının 1 ton buğday kırımında kepekli olarak yaklaşık 1 kg olarak elde edebildikleri rüşeymi rafine olarak alabilmeleri için ilave yatırım yapmaları gerekecektir. 
Rüşeym buğday tanesinin % 2’lik kısmını oluşturan embriyo denilen bölgesidir. Buğdayın genetik kodunun saklı olduğu asıl bölge olduğundan, vitamin, mineral, antioksidan ve vücuda iyi gelen yüzlerce bitkisel kimyasalı içeren kısmıdır. 
Rüşeym sağlık açısından sayısız faydasının yanında günümüzde un fabrikaları hala buğdaydan bu kısmı ayırarak kalan kısımdan un üretirken, asıl önemli olan bu değerli kısmı hayvan yemi olarak kullanmak üzere ayırmaktadır. 
Un fabrikalarının bu şekilde üretim yapmalarının asıl nedeni  buğday ile beraber öğütülen rüşeym  içerisindeki  enzimlerden kaynaklanan ve uygun üretim ve depolama şartları sağlanamadığı takdirde 2-3 gün gibi kısa süre içerisinde tadında acılaşma başlamakta ve üründe istenmeyen tat oluşmaktadır. 
Rüşeymde meydana gelen enzimatik reaksiyonlar nedeniyle tüketicilerin bu ürünü  hızla kullanmaları gerekmektedir. 
Raf ömrünün bu kadar kısa olması, üretim ve depolama aşamasında özel bir itina gerektirmesi, üretiminin fabrikasında yapılmaması nedeniyle proses aşamalarındaki kritik noktaların BESAŞ tarafından kontrol altında tutulamaması nedenleriyle  şimdilik satışına sıcak bakılmamaktadır. 
Ayrıca rüşeym yağlı yapısı nedeniyle kısa sürede bozulabilen ve acılaşan bir üründür. Bu nedenle ürün satışının yapılabilmesi için ambalaj, depolama ve bayilerde muhafazası anlamında önemli altyapı gerekmektedir. Sonuçta BESAŞ kendi imalatı olan ürünlerin satışına ağırlık verdiği için, bahsi geçen ürün şu an için satış planlamasında bulunmamaktadır.  
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.” 
Büyükşehir Bld. Basın ve Halkla İlşk.Şb. Md. 

***

TERMİNAL VE BİLGİLENDİRME 


“29/1/2015 köşenizde yayınlanan ‘Terminal ve bilgilendirme panosu’  başlıklı okur uyarı yazısı incelenmiştir.
Şehirlerarası Otobüs Terminali yolcu bilgilendirme panosunda yayınlanan duyurular, Terminal’deki otobüs firmalarından gelen bilgilerle düzenlenmektedir.  
İlgili firma yetkililerinin bilgiyi geç iletmesi veya hiç bilgi vermemesi durumunda özellikle rötar yapan veya yapması muhtemel seferlere ait bilgiler vaktinde yayınlanamamaktadır. 
Seyahat firmaları ve acenteler bu konuda tekrar uyarılacaktır. 
Terminal peronlarındaki tüm demir aksamların boyanma işlemine başlanmış ancak hava muhalefeti nedeniyle geçici olarak ara verilmiştir. Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.”
Büyükşehir Bld. Basın  Halkla İlşk. Şb. Md.

***


NİLÜFER'DEN BİR YANIT

“5.2.2015’te yayınlanan ‘Eski çamlar yoksa bardak mı oluyor?’ başlıklı okur yazına yanıt: 
100.Yıl Mah. Uğur Mumcu Bulvarı üzerinde yapılan hizmet binamız, belediye hizmet alanında ve yasal imar mevzuatına göre yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen bir proje. 
Hizmet binasının olduğu parselin sınırı imar planına göre yol sınırından 5 m. içerde. Bu alan otopark cebi olarak planlanıp oluşturuldu. Hizmet binası imar planına uygun inşa edilmekte, otoparkı bulunmakta, önündeki otopark cebi de kısa süreli parklanmalar için. 
Yazıda belirtilen yaya, engelli, bisiklet yolu bulunmaması ise Uğur Mumcu Cad. Büyükşehir Bld. sorumluluğunda olduğundan istenilen uygulama yapılamadı. İnşaat ruhsat aşamasında bahçe mesafeleri Büyükşehir Bld. İmar Yönetmeliği’ne göre mimari projeye bakılarak uygunluğu saptanıp ruhsat veriliyor. Yüksek gerilim hatlarıyla ilgili, belediyemiz sınırları içinde uygulanan Nazım İmar, Uygulama İmar, Koruma Amaçlı İmar ve Islah İmar Planları’na göre Yüksek Gerilim Hatlarının altındaki alanlarına irtifa hakkı izinleri için ilgili kurumdan alınan raporla emniyet mesafeleri çerçevesinde yapılaşmaya izin veriliyor.”
Nilüfer Bld. Basın Bürosu
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.