Hava Durumu

Bayramda porsiyonlar avuç içi kadar olsun

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2017 08:57

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard. Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, bayramda kalori yüklemesine karşı porsiyon kontrolü yapılması gerektiğine dikkat çekerek "avuç içi kadar porsiyonlar sizi kilo artışından kurtarır' diyor.
Uyarılar önemli. Özetliyorum:

Tuttuğunuz oruçla vücudunuzun öğün ve saat düzeni, tükettiğiniz besin miktarı ve çeşitliği fazlasıyla değişti. Bayram ziyaretlerinde vücut henüz rutin düzene geçemeden hem porsiyon olarak fazla hem de yağ, şekeri yüksek ikramlar, kalp, şeker ve tansiyon rahatsızlığınız varsa riskleri artırıyor..

1- İkramlarda şerbetli, kızarmış tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etseniz bile onları da paylaşın.

2 - Sadece tatlı değil, tüketilecek tüm besinlerde tabağın sadece yarısını tüketin.

3- Çikolata, şeker gibi ikramları hemen tüketmeyin.

4- Porsiyon kontrolü yapmanız yani parmak, avuç içi gibi porsiyonlar kullanmanız sizi kilo artışından kurtarır.

5- Daha az besin tüketmek için bol su ve ayran, maden suyu, bitki çayı gibi içeceklerden yararlanın.

-En güzel ikram, gül kokulu güllaç

Ramazan Bayramımızı bu sene yine sıcak günlerin yaşandığı bir dönemde kutluyoruz. Ağır tatlılardan kaçınmak gerektiği uzmanlarca ileri sürülüyor.
Öyleyse buyrun efendim bol sütlü, üzeri fıstıkla, mevsim meyveleriyle süslenip serpilmiş gülsuyu kokulu nefis güllaçlara.


Tarihi Kayhan Çarşısı'nda rahmetli İsmail Efendi tarafından kurulan ve bir asırlık geçmişi olan, ürettiği güllaçlarla ünlenen tarihi Zelzeleler Bakkaliyesi'ni şimdilerde torunu Doğu Kılınç ve oğlu Abdülkadir Kılınç aynı titizlikle devam ettiriyor.
'Saray mutfaklarının vazgeçilmez güllacın üretimi ve satışımız dededen kalan bir gelenek' diyen baba oğul Kılınçlar, imalattan sonra özel olarak hazırlanan fermantosyandan geçirilip kurutulan ve ambalajlanan güllaç için yaşanan sıcak günler için en uygun sütlü bir tatlı" diyorlar.
Afiyet olsun.

-Minik bir bayram öyküsü

"Yaşlı adam, her gün omzundaki sopanın iki ucuna astığı büyük kovalarla, çalıştığı eve su taşırmış. Kovalardan biri çatlakmış. Sağlam kovayla içine doldurulan su eksiksiz eve taşınırken çatlak kova suyun yarısını ulaştırabilirmiş. Bu aylarca sürmüş. Adam eve hep birbuçuk kova su taşıyabilmiş.


Bir gün dayanamamış çatlak kova ve adama: 'Senden özür dilerim' demiş.
'Neden?' demiş adam. Kova: 'Aylardır gövdemdeki çatlaktan, görevimin sadece yarısını yerine getirdim. Sen de bu kusurumdan emeğinin tam karşılığını alamıyorsun.'
Adam 'Kendini suçlama' demiş 'eve dönüşte yol kenarındaki çiçeklere bir bak!.'
Kova yol boyunca, yol kenarındaki güzel çiçekleri izlemiş. Sonra da çiçeklerin sadece yolun bir kenarında olduğunu fark etmiş.
Adam 'gördün mü?' demiş kovaya. 'Yolda sadece senin tarafında çiçekler vardı. Ben senin kusurunu bilmekteyim, o yol kenarındaki çiçekleri de ben ektim. Senin kusurundur o güzel çiçeklere hayat veren, yani kovadan sızan sular. Senin kusurun olmasa o güzel çiçekler yetişmez, bu güzellik yaşanamazdı." (Teşekkürler Dinçer EMİR)

-Yeni bir kitap

'SEVGİLİ':- Yaşamı maceralarla dolu olan ve sanat çevrelerinde 'Çirkin Kral' olarak adlandırılan ünlü aktör Yılmaz Güney'in hayatından esinlenilen 'Sevgili' romanı çıktı. Yazar İnci Aral, Yılmaz Güney'in hayatından ilham alarak yazdığı "Sevgili" isimli romanını akıcı bir dille kaleme aldı..
Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan ve tatil günlerinde rahatça okunabilecek olan İnci Aral'ın son eseri kitapçı raflarında.

-Güzel sözler

"Baba sevgisini koru.. O sevgiyi kesip atarsan Allah da senin mutluluk ışığını söndürür.." - Hz. MUHAMMED

"Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol." - Hz.MEVLANA

"İnsanlar ağaçtan ders almalı. Onlar; ne üzerlerinde barınan kuştan ne gölgesinde yatan insandan ne de verdiği ürünlerden bir şey bekler."- Hz. MEVLANA... (Derleyen Saim BARIŞEL'e teşekkürler)

-Bayram ve kısa bir tatil için

Tüm okurlarımın bayramını kutluyor ve daha nice bayramlara tüm aile bireyleriyle sağlık, mutluluk, huzur ve barış dolu günlerde ulaşmalarını diliyorum.
Bu arada kısa bir tatil için Bursa'dan ayrılıyorum. Önümüzdeki hafta yine bu köşede buluşabilmek umuduyla sorunlardan uzak nice güzel günlere.

Değerli okurlarım;
Sorun, dilek ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini geliş sırasına göre hafta içinde yayınlıyorum.
Sorunlarınızı bu tatil dönemi içinde de iletebilirsiniz.
Pazar günleri de bazı güzellikleri paylaşıyorum sizlerle.
Önemli ricam; iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve telefon no'larınızın da bulunması.
Adınızın sayfada açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve iletinizin altına 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.