Hava Durumu

Bayraklı Dede’nin bayrakları

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2016 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 07:57
Bugün sizleri tarihi ve turistik güzellikleriyle ünlü İznik’e götürmek istiyorum değerli okurlar.
Genelde zeytin ağaçlarıyla oluşan yemyeşil ovası, masmavi gölü, tarihi surları, yapıları, göl kıyısındaki lokantaları ve gezi parkurlarıyla güzel kere güzel bir ilçemiz olan İznik’in dikkati çeken bir tarihi değeri de Bayraklı Dede Abdülvahap Sancaktar Hazretleri’nin türbesidir.

Abdülvahap Sancaktar, Osmanlı ordusunun gözü pek bir askeri. Ordunun başında sancaktarlık yapmış.
İznik Bizanslılar’dan kurtarılırken yine en önde.. Sancağını dikmek için bir tepeye doğru koşturuyor. Ama Bizanslılar’ın saldırısında başı kılıçla kesiliyor, şehit düşüyor. Rivayete göre, başı uçurulan kahraman Abdülvahap o anda başını da koltuğunun altına alarak o tepeye ulaşıp yine de sancağı dikiyor.



Abdülvahap Sancaktar Hazretleri’nin boyu çok uzun.. Şehit düştüğü yerdeki kabrini gördüğünüzde sakın şaşırmayın. İki mezar uç uca eklenmiş gibi. O upuzun mezarın etrafı her zaman ay yıldızlı şanlı bayraklarımızla donatılmış durumda. 
Yüzlerce Türk bayrağı o tepede masmasi göl ve yemyeşil zeytin ağaçlarını okşayıp gelen rüzgarlarla dalgalanıp duruyor.
Mezar çevresine ve tepeye o bayrakları kim getirip asıyor derseniz; anlatalım:

Yaz kış demeden Türkiye’nin dört bir yanından otobüslerle gelen ziyaretçiler  önce minik mescitte namazlarını kılıyor, dua ediyor ve sonra da o bayrakları adak olarak asıyorlar. Her gün artıyor o bayrakların sayısı. Yenilerini asacak yer bulmak zor olunca bu kez yerel yöneticiler o bayraklarımızı özenle toplayıp Anadolu’nun en ücra köşelerindeki köylerimize kadar tüm okullara gönderiyorlarmış.  
    
Bayraklı Dede Abdülvahap Sancaktar Hazretleri’nin kabrine ulaşılan yol çok dik, bakımsız, perişan ve çok tehlikeliydi. Bu konuda üç-beş kez uyarı yazılarım olmuştu.

Geçenlerde İznik Bld’nden gelen bir haber sevindiriciydi. Büyükşehir ve İznik Bld.’leri yerinde bir kararla bölgeyi ‘Bayrak Tepe’ adı altında ihya etmeye karar vermiş. Plan-proje hazır. Mescit ve kahramanımızın kabri ile çevresi için hazırlanan proje çok hoş. Köşemizi süsleyen fotoğraf bunu yansıtıyor. 

Ay-Yıldız şeklindeki projenin en kısa zamanda gerçekleştirilmesini diliyorum. İznik’e de, kahraman sancaktarımıza da gerçekten bu çok yakışacak.  

Güzel sözler

“Aşk öpüşmekten dudakları morarana değil seni seviyorum derken yanakları kızarana yakışır.” 

“Sen, seni seveni görmeyecek kadar körsen, seven de seni sevmeyecek kadar onurludur.” 

“Vurdum hayatın dibine kadar.. Ama asıl sana vurmalıymışım yüreğimde acılar dinene kadar.”  (Teşekkürler Ziya YILMAZ)

Yeni çıkan bir kitap

‘NURİ DEMİRAĞ’: Anadolu’dan yetişmiş öncü bir işadamı olan merhum Nuri Damirağ’ın yaşamını anlatan ‘Bir Öncünün Romanı/Nuri Demirağ’ isimli kitabı Muhittin Şimşek titiz bir araştırmayla kaleme almış.
Ülkemiz demiryollarının yapımı ve ilk yerli uçak imalatı için büyük gayretler sarf eden, soyadı da Atatürk tarafından verilen Demirağ her girişiminde çeşitli engellerle karşılaşmış. Ünlü sanatçı Melike Demirağ’ın babası olan işadamıyla ilgili kitap Alfa Yayınları’ndan okurlarıyla buluşuyor.



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.