Hava Durumu

Ayten Alpman Bursa’da büyük aşk yaşadı

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2012 10:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2012 10:19
Dillerde adeta bir marş olan 'Bir başkadır benim memleketim' şarkısıyla ününe ün katan Ayten Alpman'ı da yitirdik.
Pazar yazılarımda onu saygıyla anmak, hem de Bursa'da yaşadığı büyük aşkı ve Çekirge, Aşıklar Yolu'nda gün batımlarındaki Ayten Alpman'ı sizlere anlatmak istiyorum.
Çelikpalas o dönemler Türkiye'nin en ünlü gece kulübüne sahipti. Armağan Şenol, Nevzat Yalaz, Süheyl Denizci ve bunun gibi ünlü orkestralar sırasıyla Çelikpalas'a gelir, gerçek ve ünlü şarkıcılara eşlik ederlerdi.
Ayten Alpman da Süheyl Denizci Orkestrası'nın solistiydi.
İlk evliliğini ünlü piyanist İlham Gencer'le yapmıştı. Bir süre evli kaldılar. Sonra anlaşamayıp medenice ayrıldılar.
O yıllar gazeteler bunu uzun uzun yazdı. Sonra Ayten Alpman bir ara ortadan kayboldu. İsveç'e gitiğini okuduk bu kez. Uzun dönem orada kaldı.
Sonra memleket hasretiyle yurda döndüğünü anlattı gazetelere.
O yıllar caz müziği ikinci plana düşmüştü. 'Aranjmana karşı direndim, müzik yapmadım bir dönem' demişti röportajımızda.
İşte o tarihlerde Süheyl Denizci Çelikpalas'tan Ayten Alpman'a telefon edip kendisini Bursa'ya davet etmiş.
Ünlü orkestradan aldığı bu daveti 'düşünmeden kabul ettim' demişti.
Ve işte Ayten Alpman'ın büyük aşkının temelleri de Çelikpalas'ta o tarihlerde atılmıştı.
Çünkü aynı orkestrada çalışan bir de Ümit Aksu vardı. Son derece entelektüel, beş dil bilen, aynı zamanda satranç ustası bir piyanist ağabeyimizdi. Çok sohbetlerimiz olmuştu.
Ayten Alpman tabanca gibi bir orkestra eşliğinde en güzel aşk şarkılarını adeta Ümit Aksu için söylüyordu kulüpte. Ümit Aksu'nun parmakları siyah-beyaz tuşlar üzerinde sadece ve sadece Ayten Alpman için uçuşuyordu adeta.
Bursa'da başlayan büyük aşk, akşam üzerleri gün batımlarında Çekirge, Aşıklar Yolu'nda el ele kol kola yapılan sevda turlarında büyük bir mutluluk içinde devam etti.
Bursa dönüşü evlendiklerini okuduk bu kez. Çok uzun yıllar mutlu bir evlilikleri oldu.
Ama bu büyük aşka nazar değdi herhalde. Ümit Aksu'nun ağır hasta olduğunu yazdı gazeteler. Ve Ayten Alpman sevgili hastasına bakmak için müzikten ikinci kez bu nedenle koptu.
Alpman müzikte ikinci büyük çıkışını 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası radyo ve TV'lerde devamlı yayınlanan, sözleri Fikret Şeneş'e ait 'Bir başkadır benim memleketim' şarkısıyla yaptı.
Ayten Hanım'ın sevgili kızı Ayşe Gencer de annesinden yıllar sonra yine Çelikpalas'ta orkestra şarkıcısı olarak müziğe başlamıştı.
Evet bir Ayten Alpman vardı. Gerçek bir sanatçıydı.
Saygınlığı, buğulu sesi, mütevazı, berrak kişiliği ve 'Bir başkadır benim memleketim'le doruğa çıkan ve gerçek sanat ışıltılarıyla parıldayan tacıyla geldi ve geçti bu dünyadan. Mekanı cennet olsun.



Gel de söyleme

YÖK'ün kararına göre fen edebiyat fakültesi mezunları öğretmen olamayacakmış.
.....
Olanların çoğu boşta geziyor zaten!..

***

Köklü ulaşım planı için Bursa'ya gelen Dr. Brenner 'Atatürk Caddesi yayalaşmalı' demiş.
.....
Hiç fark etmez. Bu caddede trafik pek akmıyor. Tabanvay çoktan başladı.



Neler oluyor şu hayatta...

l "Marko ve Roberto Solisa kardeşler birbirleriyle pek iyi geçinemiyorlardı. Roberto'nun kendisiyle alay etmesine dayanamayan Marko, kardeşini kafasına sıktığı tek kurşunla öldürdü. Bu basit bir cinayet gibi görünebilir. Ancak gerçek öyle değil. Çünkü Marko ile Roberto aynı dolaşım sistemini paylaşan yapışık ikizlerdi. Roberto'nun ölümünden 5 dakika sonra kan dolaşımı duran Marko da öldü."
l "Jake Fen adlı Macar adam eşini korkutmak için kendini asmış pozu verdi. Eve gelen eş kocasını ipte görünce bayıldı. Kapıyı açık gören komşu kadın içeri girince iki cesetle karşılaştığını sanıp evi soydu. Topladıkları ile çıkarken Jake kadına bir tekme attı. Cesedin canlandığını sanan kadın korkudan öldü. Jake beraat etti."
(Teşekkürler Öğrt.İlhan ATEŞ)



Güzel sözler

"Bağlılık, ille de sahiplenme veya bağımlılık değildir. Bağlılık bir sevgidir. Vazgeçememedir. İki insan hem bağlı olup hem de bağımsız olabilir. Bağımsız insanlar özgür olup birisine, bir şeye çok bağlı da olabilirler."
- Leyla NAVARO/
 Psikolog

***
"Aşk kum saatine benzer. Kalp dolarken beyin boşalır"
(Teşekkürler İ.KARA)




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.